Afbeelding
Foto:

Bromfiets en scooter
grootste bron geluidsoverlast

ENSCHEDE - Het is net iets na middernacht. Ik lig net in bed in mijn woning aan de rand van de singel in het oosten van Enschede. Langzaam voel ik dat slaap me in zijn greep krijgt. Tot er op hoge snelheid drie scooters door de straat heen racen. Het stratencircuit van Enschede oost is weer geopend...

Als hoofdredacteur had ik al een vermoeden dat deze vorm van geluidsoverlast in mijn wijk Velve veel voor kwam. Een constatering die juist is, zo blijkt uit de resultaten van het Enschedepanel. Dit is het online panel dat de gemeente gebruikt om veel zaken te meten, waaronder geluidsoverlast. Vooruitlopend op het nieuwe Actieplan Geluid 2018-2023 deed de gemeente onderzoek naar de subjectieve beleving van geluidsoverlast bij Enschedeƫrs.

Overlast
Uit het panelonderzoek bleek dat 37 procent van de respondenten ernstige geluidshinder ervaart. Bij 23 procent van de respondenten is dit dusdanig dat het zorgt voor ernstige slaapverstoring. De top 5 van soorten geluidsoverlast wordt met stip aangevoerd door bromfietsen en scooters met 18 procent van de totale hinder. Gevolgd door wegverkeer (15 procent), buren (12 procent), evenementen (8 procent) en bouw- en sloopactiviteiten. Treinen, horeca en industrie staan weliswaar ook op de lijst, maar leveren in de praktijk dus veel minder storende overlast op.

Verschillen
De mate van ervaren geluidsoverlast verschilt sterk van gebied tot gebied. Zo ervaren bewoners van het binnensingelgebied en Twekkelerveld de meeste overlast als we kijken naar alle vormen van geluidsoverlast. Kijken we specifiek naar de grootste bron - bromfietsen en scooters - dan staan het binnensingelgebied en Hogeland-Velve bovenaan de lijst. Dit klopt dus redelijk met mijn subjectieve belevenis van geluidsoverlast. Inwoners van Glanerbrug en het landelijk gebied de minste geluidsoverlast.

Grote gevolgen
Geluidsoverlast heeft een zeer grote invloed op de totale leefbaarheid in een woongebied. Wie te veel overlast ervaart woont niet fijn, slaapt slechter en riskeert zo dus ook een slechtere gezondheid. Het aanpakken van overlast heeft daarom een hoge prioriteit voor de gemeente. Kijkend naar de ervaren overlast zou in ieder geval technologie kunnen helpen. Als naast de elektrische fiets ook de elektrische scooter populair wordt, verdwijnt dus al een grote bron van ergernis voor veel Enschedeƫrs.