Afbeelding
Foto:

Opinie: Bloemetje voor ontslagen zorgmedewerkers

Eindelijk gerechtigheid voor de zorgmedewerkers op niveau 1 en 2. Het 'grote publiek' weet vaak niet het verschil tussen de verschillende zorgmedewerkers, over het algemeen noemt men iedereen 'zuster'.

Er zit wel degelijk verschil tussen de verschillende opleidingen in de zorg, de mensen van niveau 1 en 2 zijn de 'handen en ogen' aan het bed. Ze zijn op advies een minister massaal ontslagen, er moesten alleen nog mensen van niveau 3, 4 en 5 in de zorgwerken.

Ik begrijp nog steeds niet hoe STOM mensen kunnen zijn door deze groep te ontslaan. Mensen van het lagere niveau zijn geen domme mensen, het zijn vaak volwassenen met grotere kinderen die parttime willen werken. Vaak denken ze dat een langdurige opleiding naast de zorg voor hun gezin, het nalopen van hun ouders c.q. schoonouders te veel tijd kost. Daarnaast is er ook een groep jongeren die goed met de handen kunnen werken maar geen zin of nog geen zin hebben in een moeilijke opleiding of het erg moeilijk vinden. De regering had zich beter moeten laten informeren wat deze groep zorgmedewerkers allemaal 'moeten' leren, dan had deze waarschijnlijk een andere beslissing genomen. De werkers op het laagste niveau zijn juist erg waardevol. Tijdens de opleiding van niveau 1 en 2 wordt er veel aandacht besteed aan het menselijk aspect. Tijdens de verzorging kunnen ze huid inspectie doen, kijken naar de fysieke en geestelijke toestand van de zorgvrager, door gewoon een praatje te maken. Even kijken hoe het bed er bij ligt, zijn er veranderingen, is het bed opeens nat en anders nooit, bloedvlekken op de lakens, is er iets aan de hand, even doorvragen. Heeft de zorgvrager opeens blauwe plekken, is er voldoende eten in huis en kijkt even mee naar de houdbaarheidsdatum. Allemaal basale handelingen: je hebt daar geen VWO of HAVO voor nodig, alleen een menselijk hart.

Nu komen we deze zorgmedewerkers te kort en mogen ze weer solliciteren...nieuwe jaarcontracten en hopelijk een beter salaris. Ik ben weliswaar geen SP aanhanger, maar de ontslagen zorgmedewerkers hebben zeker een prachtige bos bloemen verdiend, ze zijn ontslagen en het heeft voor alle partijen ellende opgeleverd.

Borbala, correspondent