Afbeelding
Foto:

Enschede onderzoekt fietsgedrag inwoners

ENSCHEDE - De gemeente Enschede wil het fietsen in de stad nóg aantrekkelijker maken. Er werd de afgelopen tijd al veel werk verricht om Enschede te profileren als dé fietsstad van het oosten. Als onderdeel van deze ambitie werd ook het online Enschede Panel ingeschakeld om hun mening te geven.

Het online panel wordt door de gemeente gebruikt om jaarlijks diverse onderzoeken te houden naar actuele thema's, waaronder dus nu het fietsen. De gemeente doet dit ook met een zekere noodzaak. Het is opmerkelijk, maar in Nederland is nog maar bar weinig echt onderzoek verricht naar het fietsgedrag van onze inwoners. Dit is problematisch wanneer de gemeenten en andere overheden nieuw beleid willen formuleren om bijvoorbeeld het fietsgebruik in een stad te stimuleren.

Vragen
Het online panel werd gevraagd naar fietsgedrag in de brede zin. Waarheen fietsen ze, welk vervoer gebruik ze verder, hoe ver fietsen zij, maar ook of ze bijvoorbeeld meer of minder zijn gaan fietsen en wat hen hierin beweegt. Belangrijk doel is om juist ook ergernissen te ontdekken. Bijvoorbeeld of wachttijden bij stoplichten te lang zijn, of mensen zich onveilig voelen op de fietspaden en of er bij werkzaamheden goed rekening wordt gehouden met fietsers. Dit zijn dan concreet zaken die de gemeente kan verbeteren.

Fietsstraten
De gemeente heeft ook zelf al diverse verbeteringen doorgevoerd de afgelopen jaren. Eén van deze ontwikkeling is de realisatie van nieuwe fietsstraten. Recentelijk zijn vier straten aangelegd in Wooldrik, Boswinkel, Stadsveld en Pathmos. Op deze straten is de fietser de hoofdgebruiker en de auto ondergeschikt. Verder wordt gekeken naar het gebruik van de diverse gratis fietsenstallingen en de parkeermogelijkheden in de openbare ruimte zoals de beschikbaarheid van de bekende 'fietsnietjes' in de binnenstad.