Afbeelding
Foto:

Gemeente onderzoekt voormalige stortplaatsen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat in oktober en november onderzoek uitvoeren naar een kleine 50 voormalige stortplaatsen.

De gemeente gaat zo'n 150 grondeigenaren aanschrijven om zo bodemonderzoek uit te voeren. Het uiteindelijke doel is om in kaart te brengen of en zo ja hoeveel verontreiniging er wellicht in de bodem zit en dit uiteindelijk te saneren. De grondeigenaren die een brief kregen zijn geselecteerd aan de hand van mogelijke stortactiviteiten die in het verleden op hun perceel plaats hebben gevonden. De gemeente Enschede heeft op basis van historische gegevens een redelijke indicatie welke plekken mogelijk vervuild zijn.

Veel plekken
Er zijn binnen en rondom Enschede diverse plekken die door de decennia heen gebruikt zijn als stortplaats. Zo gebeurde dit tussen 1920 en 1950 nog aan de Poolmansweg bij het Rutbeek. Ook op vele andere plekken werd ooit huisvuil gestort. Zorgwekkender nog zijn plekken waar mogelijk ook industrieel afval is gedumpt. Bijvoorbeeld middelen die ooit gebruikt zijn in de textielindustrie; een aspect waar Enschede nu ook nog mee kampt qua milieuschade. Door voortschrijdend inzicht weten we nu welke gevolgen dit soort ongeremde afvaldump kan hebben.

Saneren
Om deze plekken veilig te maken moeten uiteindelijk mogelijk saneringen uitgevoerd worden. In zo'n geval wordt grond afgegraven tot alle verontreiniging weg is en vervolgens weer dichtgemaakt met nieuwe grond. Dit gebeurde eerder al op diverse plekken in Enschede, waaronder het saneren van dertig tuinen in Stadsveld na het ontdekken van zware metalen in de grond. Dit is echter een bijzonder kostbaar proces. De gemeente heeft daarnaast de moeilijkheid dat kosten niet op de oorspronkelijke vervuilers verhaald zouden kunnen worden, zoals gebruikelijk is in dit soort situaties.