Voorlichting over anticonceptie

ENSCHEDE - Afgelopen woensdag bezocht de rondreizende anticonceptie-voorlichtingscamper van Your-Life Enschede. Dit in het kader van de Wereld Anticonceptiedag die deze week gehouden werd.

De camper stond woensdag op de campus van de Universiteit Twente. Ook diverse andere universiteiten en hogescholen in Nederland worden deze week bezocht. In de camper kunnen bezoekers onder meer de geschiedenis van de voorbehoedsmiddelen zien. Het doel is natuurlijk om met name jongeren goede voorlichting te geven over de beschikbaarheid en gebruik van anciconceptiemiddelen maar ook over de seksuele en reproductieve gezondheid in algemene zin. Wereldwijd komen nog veel te veel ongeplande zwangerschappen voor; ongeveer de helft. Exacte cijfers in Nederland zijn moeilijk te geven, ook omdat er bijvoorbeeld wel cijfers zijn over abortus, maar het is lastig inzichtelijk te maken hoeveel daadwerkelijke geboortes uit zo'n ongeplande zwangerschap voortkomen. Een ruwe schatting van onderzoeksinstituut Nivel is dat ongeveer 9,6 procent van de zwangerschappen ongewenst zou zijn.

Wereld Anticonceptiedag
Sinds 2007 vieren we jaarlijks op 26 september Wereld Anticonceptiedag. Wereldwijd staan op die dag seksuologen, medisch specialisten en andere belangenorganisaties stil bij het belang van anticonceptie en goede voorlichting daarover, zodat jongeren in staat worden gesteld om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid. Wereld Anticonceptiedag wordt gesteund door Bayer en een coalitie van 16 internationale organisaties en wetenschappelijke en medische betrokkenen die belang hechten aan seksuele en reproductieve gezondheid.