Afbeelding
Foto:

Enschede kiest voor toekomstbestendig zwemmen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede kiest voor een toekomstbestendige optie voor het lokale zwemwater. Er komen straks maar liefst drie nieuwe zwembaden op het terrein van Het Diekman.

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om straks drie nieuwe binnenbaden te realiseren op het Diekman, plus behoud van het bestaande buitenbad. Zo moet Enschede vanaf 2021 beschikken over een volwaardig wedstrijdbad, met daarnaast een modern sportbad en een warmwaterbad voor alle doelgroepen. Sportwethouder Jurgen van Houdt denkt dat zo alle doelgroepen goed bediend kunnen worden. In de nieuwe zwembadvisie is dan ook bewust gekozen voor een toekomstbestendige insteek, zodat ook latere generaties kunnen genieten van het zwemmen. De gemeenteraad zal deze zwembadvisie op 2 oktober bespreken in de raadscommissie, met op 9 oktober de vaststelling in de raadsvergadering.

Veilig en duurzaam
Het zwemwater moet in de toekomst veilig, bereikbaar en duurzaam zijn, zo typeert wethouder Van Houdt deze insteek. Een belangrijke prioriteit is dat iedere jonge Enschedeƫr de mogelijkheid kan krijgen om goed te leren zwemmen. Daarnaast zijn sportverenigingen en andere speciale doelgroepen ook erg belangrijk. De gemeente wil dat de sportverenigingen die zo'n bad gebruiken ook jong talent door kunnen ontwikkelen naar een hoger niveau en om wedstrijden in te spelen. Het warmwaterbad is weer interessant voor een ander gegeven: Nederland vergrijst en bewegen in warm water is goed voor de grote, groeiende groep ouderen in Enschede. "Kijkend naar behoefte en trends en het beschikbare budget is dit het best haalbare pakket", aldus wethouder Van Houdt.

NIeuwbouw
Wie het politieke proces volgde, weet dat er ook een afweging gemaakt moest worden over nieuwbouw versus het renoveren van bestaande baden. Om duidelijke afwegingen te maken heeft de gemeente Bureau Olco een visierapport op laten stemmen. Op basis van de reacties van gebruikers werden meerdere scenario's ontwikkeld. Nieuwbouw bleek in deze context het meest wenselijk; de oude baden sluiten niet aan bij de huidige en verwachte behoefte. Nieuwbouw op meerdere locaties zou te duur zijn, waardoor concentreren op het Diekman - een goed bereikbare locatie met voldoende ruimte - een logische zet.

Sluiting
Vorig jaar heeft de gemeenteraad al besloten om per 1 januari zwembad De Brug in Glanerbrug te sluiten. "Intussen hebben de gebruikersgroepen vrijwel allemaal een alternatief gevonden, dat voldoet en waarover ze tevreden zijn." Het raadsvoorstel is ook te lezen op www.raad053.nl