Hake

Een weekje in een trainingskamp en alle problemen zijn opgelost? Ik geloof er niks van, maar FC Twente was afgelopen zondag wel voor de eerste keer een echt team. De passes kwamen aan, men wist elkaar te vinden en men wilde lopen voor elkaar. De lamlendigheid was weg. En terecht want buiten het stadion was genoeg lamlendigheid.

Hoe kunnen ze het bedenken; een fascistische demonstratie waar zelfs een rechtse rapband uit Rusland werd verwacht, een protestdemonstratie tegen de eerste demonstratie, vak P dat het vuurtje best wou opstoken en Utrecht-supporters die altijd alles willen opstoken en een burgemeester die stelt dat alles tegelijk moet plaatsvinden om het geheel beheersbaar te maken. Tot het laatst aan toe verwachtte ik dat een demonstratie zou worden verboden, of de voetbalwedstrijd zou worden afgelast, maar de burgemeester had een houding van "kom maar op" en dat staat hem te prijzen, maar de risico's waren wel groot. Het was alsof de leiding van de ME tegen hem gezegd had, dat ze het op deze manier wel aandurfde en dat als je ging verbieden, op een later tijdstip 4 keer ellende kreeg in plaats van op één dag de hele ellende. Nu was het rustig met maar 32 arrestaties en een boksbeugel (?).
Het wordt tijd dat de situatie bij het stadion genormalisserd wordt. Partijen moeten gaan overleggen op welke wijze samen de problemen kunnen worden aangepakt. Naar buiten toe bestaat de indruk, dat er niets gebeurt. Je hoort en ziet niks over een belastingclaim, terwijl ik denk dat daar over onderhandeld wordt. Het honk van vak P is dicht. Dit betekent voor een aantal betrokken organisaties geen inkomsten; zet de straf om in een voorwaardelijke. Als het weer gebeurt moet het honk de rest van de termijn alsnog dicht. Kom met een plan voor het voorkomen van opnieuw wantoestanden op het gebied van drugs. En laat vak P en andere supportersverenigingen dat samen oppakken. Supporters zijn volwassen mensen, die ook wat in hun mars hebben en meer kunnen en willen dan de buitenstaander denkt. Zowel op als buiten het veld moet men wat voor elkaar over hebben, maar uiteindelijk moeten de club en aangesloten verenigingen en stichtingen het zelf doen.

Moet je dan alles overhebben voor een eigen club in de eredivisie? Er zijn –tig clubs in de ere- en eerste divisie, die een moord zouden plegen om de plek van FCT in te mogen nemen. Maar of FCT de moeite van het behouden waard is, dat bepalen wij met z'n allen. De overheid loopt grote risico's maar kan niet buiten de problemen blijven.
Na de overwinning van afgelopen zondag, werd René Hake gevraagd wat dit voor hem betekende? Zijn antwoord? "Ik kan verlenging van mijn contract met een week aanvragen."

Jan Visser