Afbeelding
Foto:

Provincie investeert in luchthaven

ENSCHEDE - De Provincie Overijssel gaat 900.000 euro investeren in de verdere ontwikkeling en innovatie van Twente Airport.

De afgelopen jaren was er zeer politieke discussie over de toekomst van het luchthaventerrein en welk rendement de regio uit eventuele investeringen zou halen. Zoals u als lezer wellicht al weet, is de luchthaven tegenwoordig gesplitst in twee delen. Zo is het noordelijke deel echt in gebruik als luchthaven, het zuidelijke deel is in gebruik als evenementenlocatie. Daarnaast is er uiteenlopende bedrijvigheid te vinden, zoals de Safety Campus en de vele ondernemers die inmiddels op de Technology Base zitten.

Investeringen
De investeringen van de Provincie Overijssel zijn specifiek gericht op het luchthavendeel. Want hoewel er nu al beperkt gevlogen wordt, zijn er toch enkele zaken die wat onderhoud vergen. Van de 900.000 euro wordt nu 750.000 euro gebruikt om de infrastructuur aan de 'luchtzijde' te verbeteren. Dit gaat dan naar onder meer verbreding van de taxibanen en toegangen. Zo zijn met name de taxibanen nog relatief smal. Er zijn ook al diverse ondernemingen actief in luchtvaart-gerelateerde bedrijvigheid buiten de zakelijke en recreatieve vluchten om. Zoheeft AELS inmiddels ook het eerste grote vliegtuig ontmanteld, wat in de toekomst vaker zal gebeuren.

Remote tower
De overige 150.000 euro wordt gebruikt om te kijken naar de mogelijkheden om 'remote tower' luchtverkeersleiding toe te passen op kleinere, regionale luchthavens. Door luchtverkeersleiding op afstand toe te passen hoeven velden niet zelf te beschikken over deze relatief dure infrastructuur en personele bezetting. Luchtverkeersleiding is een zeer belangrijk aspect van de totale veiligheid op een luchthaven.