Afbeelding
Foto:

Gevolgen diabetes voor uw ogen

AHAUS - Diabetes mellitus, in de volksmond bekend als "suikerziekte" is een stofwisselingsziekte die tot verhoogde bloedglucosewaarden kan leiden. Bij diabetes wordt onderscheid gemaakt in twee vormen: diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes mellitus is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een complicatie van beide typen diabetes zijn afwijkingen aan het netvlies.

Diabetische retinopathie is vooral een aandoening van de kleine bloedvaten (capillairen) van het netvlies. De verhoogde bloedsuikerwaarden veroorzaken na verloop van tijd een beschadiging van de steuncellen van de capillairen. Als deze steuncellen zijn beschadigd dan verliest het bloedvat zijn omhulsel en kan de binnenlaag van de capillairen (endotheelcellen) naar buiten uitstulpen. Dit leidt tot de typische aneurisma (zwakke vlek in de bloedvatwand). Als dit bij talrijke capillairen plaatsvindt, dan leidt dit tot een doorbloedingsstoring van het netvlies.

Oedeem
Diabetisch macula-oedeem is ook een risico. Diabetische retinopathie bestaat vaak uit een beschadiging van de vaatwanden van het netvlies en de vervormingen van de kleine vaten. Lekt hieruit vocht, dan kan zich in het gebied van de macula een zwelling vormen – een diabetisch macula-oedeem. De macula of gele vlek ligt op het midden van het netvlies en is de plek waarmee het scherpst wordt gezien. Hier bevinden zich de meeste lichtgevoelige cellen, die zo belangrijk zijn bij het herkennen van gezichten of bij het lezen.

Klachten
In het begin merkt een patiënt met een diabetisch macula-oedeem nog geen veranderingen. Pas later, als er al een duidelijke zwelling is gevormd, merkt de patiënt de aandoening door problemen bij het lezen en door wazig of vervormd zien. Patiënten met diabetes worden regelmatig oogheelkundig gescreend, Zij kunnen voor diagnostisch onderzoek, controles en oogheelkundige behandelingen terecht bij Augenklinik Ahaus. Meer info? Bezoek de website www.augenklinik.nl