Afbeelding
Foto:

Open Dag DOC

De jaarlijkse Open Dag van Dierenopvangcentrum Enschede op zondag 1 oktober staat dit jaar in het teken van DierenBuddy. DierenBuddy is het nieuwe zorgproject van DOC Enschede in samenwerking met de Dierenbescherming, waarbij hulp wordt geboden aan mensen die door omstandigheden niet (meer) in staat zijn volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen. Letterlijk betekent het woord DierenBuddy 'dierenvriend' en dit is ook waar het in dit project om draait: zorgen dat een vriendschap voor het leven, zoals die vaak tussen eigenaar en dier bestaat, ook zo lang en goed mogelijk voortgezet kan worden en waarbij het welzijn van het dier en zijn baasje voorop staat.

Een dier als kameraad en deel van het gezin is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Door omstandigheden of ziekte kan men echter te maken krijgen met lichamelijke of financiële beperkingen, waardoor iemand niet meer in staat is volledig zelfstandig voor zijn of haar huisdier te zorgen. De drempel om hulp te vragen is veelal hoog en betrokkenen, ook de hulpverleners, weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Daarnaast ontstaat ook vaak de situatie dat extra kosten voor een reguliere uitlaatservice, trimmer, hulp of dierenarts niet meer betaald kunnen worden. Dit alles maakt dat er uiteindelijk, ondanks de liefde van de eigenaar voor het dier, vaak schrijnende situaties ontstaan waarin het welzijn van het dier zeer ernstig is aangetast en waarbij verplichte afstand, inbeslagname door de politie of zelfs euthanasie nog de enige optie is.
In Enschede wordt er door het DOC al jaren ad hoc hulp in dit soort situaties verleend. Een eigenaar die door omstandigheden tijdelijk niet voor zijn of haar dier kan zorgen, dieren die worden opgevangen wanneer iemand naar het verpleeghuis gaat, vervoer van een gehandicapte eigenaar naar een dierenarts om even de oortjes van de hond te laten zalven of even helpen om een kattenbak te verschonen wanneer iemand dit tijdelijk niet kan. Omdat de vraag naar dit soort hulp steeds groter wordt en om de mogelijkheden van dit soort hulp ook bereikbaar te maken voor mensen, is DierenBuddy opgezet. Met DierenBuddy verbetert DOC Enschede actief het dierenwelzijn van huisdieren en daarmee uiteindelijk ook het welzijn van de eigenaar. Daarnaast nemen door tijdige hulp ook de hoge kosten voor opvang, inbeslagnames en herplaatsing af.
De vrijwilligers van DierenBuddy ondersteunen mensen bij de verzorging van hun huisdier. Dit kan gaan om het uitlaten van een dier of de kattenbak verschonen maar ook als begeleiding mee naar de dierenarts. Zo kan het huisdier zo lang en vooral zo goed mogelijk bij zijn baasje blijven. Indien nodig, kan er ook een tijdelijke opvang van het dier geregeld worden, bijvoorbeeld in geval van een ziekenhuisopname of er kan met hulp van het DOC naar een nieuw thuis gezocht worden wanneer de eigenaar de zorg niet meer aankan.
De hulp van DierenBuddy kan één of enkele keren per week worden geboden en is gratis, (wanneer het dier opgenomen moet worden in het asiel zijn er wel verblijfskosten aan verbonden). In Utrecht en Amersfoort is DierenBuddy al bijna 10 jaar een goedlopende service voor huisdiereigenaren. Wij zijn dan ook erg blij dat we nu ook in een grote en huisdierrijke stad als Enschede deze hulp actief kunnen gaan aanbieden.
Tijdens de Open Dag wordt het project DierenBuddy gepresenteerd aan alle belangstellenden. Ook zorgprofessionals en hulpinstanties zijn natuurlijk van harte welkom voor deze eerste kennismaking. Wanneer u vragen hebt omtrent het project kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met DOC Enschede, wij staan u graag te woord om u verder over DierenBuddy te informeren.