Afbeelding
Foto:

Herman de kat

Vandaag heb ik een druk en gevarieerd spreekuur. Blij dat alle dieren en eigenaren geholpen zijn wil ik nog een paar telefoontjes plegen. Onze assistente Mirthe komt mijn spreekkamer binnen om even een telefoontje door te spreken. Een meneer belde over zijn kat Herman. Herman kon plotseling slecht lopen met zijn achterpoten. Zijn baasje had vanavond een belangrijke afspraak en wilde een afspraak maken voor morgen. Mirthe had nog aangedrongen om toch vandaag langs te komen. Zeker omdat ze op de achtergrond Herman klagelijk hoorde miauwen. Ze maakte zich zorgen. Mirthe heeft gelijk. Het is zelden dat een kat miauwt van pijn. En als de kat dan ook nog verlamd lijkt aan zijn achterpoten. Dan is dit een spoedgeval.

Herman en zijn geschrokken baasje komen alsnog naar de kliniek. Mijn vermoeden is helaas juist. Herman heeft een grote bloedprop op het einde van zijn lichaamsslagader. Hierdoor komt er nauwelijks bloed in zijn achterpoten en ontstaat er een helse pijn. Herman slaap ik in. Hij heeft zo'n pijn en is al erg slecht. Ik kan hem niet meer helpen. De baas van Herman staat er stilletjes bij. Hij is totaal overdonderd. Gisteren was Herman nog gezond!

Ongeveer 15% van alle katten hebben last van een ziekte van hun hart. Katten verbergen hun ziek zijn goed. Ze slapen wat meer, vallen een beetje af. Allemaal vage klachten. Maar door dit hartprobleem ontstaan er stolsels in het hart en deze kunnen plotseling vastlopen in de lichaamsslagader. Een lichtpuntje is: de kennis over hartziektes ontwikkelt zich razendsnel. We kunnen hartziektes beter en sneller behandelen en zelfs een deel van deze bloedproppen kunnen voorkomen of behandeld worden.

Dierenarts Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede