80

Je hebt de Tachtigers en de Tachtigjarige oorlog en sinds vorige week vrijdag een campagne in Enschede met onder de noemer "80"' met als slogan "Ik teken voor 80%". De Tachtigers vormden een literaire beweging rond de jaren 1880, waarvan de meest bekenden Kloos en Perk waren. Voor ons zware, romantische poëzie, voor die jaren een verademing. De Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648 Vrede van Münster) was nog meer een bevrijding. Namelijk die van de Noord-Nederlanden (het huidige Nederland) van het Spaanse rijk, hetgeen resulteerde in een afscheiding door de Noordelijke van de Zuidelijke Nederlanden, het huidige België.

Nieuwe beweging
In Enschede is een nieuwe Tachtiger-beweging ontstaan en ik neem mijn petje ervoor af. Dagblad Tubantia en de lokale omroep Enschede FM, die innig samenwerken in de nieuwsvoorziening onder de naam Newsroom hebben zichzelf als doel gesteld, te zorgen voor een opkomstpercentage van 80 bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 en ze roepen een ieder op hieraan mee te werken. Want die 80 is uiteraard te hoog gegrepen, maar als de lat lager ligt is het niet interessant voor kijker en luisteraar. Van 1 à 2 % meer dan de landelijke opkomst wordt niemand warm of koud. Met 80% als doel komt misschien toch een aantal journalisten even kijken in Oost-Nederland. Beide media maakten de actie bekend op het festival van de democratie D'ran in Enschede afgelopen vrijdag en zaterdag in Roombeek.

Suggestie
Het festival had te kampen met slecht weer, maar er werd wel alvast een tweede editie aangekondigd over een jaar. Idee, maak daar twee jaar van. Dan heb je om de vier jaar een festival gericht op de komende verkiezingen en de andere jaren steeds een thema. Ongetwijfeld zullen de politieke partijen meewerken aan de actie "80" dit jaar, ze kunnen niet anders.

Lokaal denken
In de Tubantia van afgelopen zaterdag staan enkele behartenswaardige opmerkingen. Beide media voeren de actie voor de opkomstbevordering door de campagne toe te spitsen op de lokale actualiteit. De verkiezingen gaan te vaak over landelijke onderwerpen en blijven zo de ver van mijn bed-show, stellen de initiatiefnemers. Tubantia en Enschede FM willen politiek en kiezer dwingen zich uit te laten over Enschedese onderwerpen en richten daar hun pijlen op. Bij de laatste raadsverkiezingen gingen zo'n 55.000 Enschedeërs naar de stembus. Het opkomstpercentage van 43 was een historisch dieptepunt. Beide media zullen flink aan de bak moeten, om het percentage van 80 te halen, maar als we allemaal meedoen en de lamlendigheid van ons afschudden kunnen we misschien een goede opkomst realiseren. Dat hoeft niet een percentage van 80 te zijn, 79 mag ook Dat betekent ook al bijna een verdubbeling. Meedoen is simpel; door gewoon te gaan stemmen doe je in feite al mee.

Jan Visser