Afbeelding
Foto:

Keep Them Rolling geniet van jubileum op vliegveld

ENSCHEDE - Afgelopen weekend ging het terrein van vliegveld Twente even terug in de tijd. Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum van Keep Them Rolling werd het vliegveld even omgetoverd tot een authentiek Tweede Wereldoorlog 'airfield'.

Voor deze gelegenheid werden ook diverse oude oorlogsvliegtuigen ingevlogen die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel de bezoekers op het besloten Keep Them Rolling-evenement als de massaal aanwezige vliegtuigspotters genoten van het spektakel. Vrijdag arriveerden de vliegtuigen en zaterdag vertrokken ze weer. Zo was het vertrek van de P51D Mustang 'Trusty Rusty' extra bijzonder. De vertrekkende vlieger maakte voor het publiek nog enkele manoeuvres waaronder een kurkentrekker. Naast de activiteiten op het vliegveld was ook een groter bivak in St Isidorushoeve.

Rondvluchten
Een andere unieke gelegenheid waren de rondvluchten van de Dutch Dakota Association. Ook onze hoofdredacteur en vliegtuigfanaat Bjorn Keizers vloog voor de gelegenheid mee. De DDA kwam langs met een DC3 Dakota uit 1944, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog tijdens onder meer operatie Market Garden. Het toestel werd later door Prins Bernhard gekocht en gebruikt als eerste regeringsvliegtuig en later calibratietoestel, waarna het jaren buiten het Aviodrome stond. Sinds 1998 is het weer luchtwaardig. Zaterdag en zondag werden twee vluchten boven de grensstreek gehouden, waarbij ook boven Enschede, Hengelo, Haaksbergen en Denekamp gevlogen werd. Hoewel het weer even spelbreker leek, kon toch gevlogen worden, tot groot genoegen van de passagiers. Op een hoogte van 1.300 voet (amper 400 meter) was er volop gelegenheid om luchtfoto's te schieten. Kijk op www.hartvanenschede.nl voor een link naar deze foto's.

Vrijwilligers
De Dutch Dakota Association is net als Keep Them Rolling een vrijwilligersorganisatie met als doel om dit bijzondere vliegende- en militaire erfgoed te behouden voor volgende generaties.