Afbeelding
Foto:

Enschedeërs moeten
meer gaan stemmen

ENSCHEDE - Op 21 maart volgend jaar mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er valt in veel gemeenten aardig wat te kiezen; er zijn steeds meer politieke partijen bijgekomen de afgelopen jaren.

Maar hoewel er veel te kiezen valt, valt de belangstelling bij de burger echter vies tegen. Onbekend maakt onbemind als het op de gemeenteraadsverkiezingen aan komt. Inwoners hebben weinig binding met de gemeentelijke politiek en ervaren dan ook weinig urgentie om te stemmen. Hier willen de Twentse Courant Tubantia en TV Enschede FM verandering in brengen. Zij gaven afgelopen week de aftrap voor een nieuwe campagne, 'Ik Teken Voor 80'. De ambitie is namelijk om de opkomst te verhogen tot 80 procent.

Ambitieus
Dit is echter 'vrij ambitieus' en dan drukken we het nog voorzichtig uit. De opkomst in Enschede daalde namelijk fiks bij de twee vorige verkiezingen. Waar de opkomst in 2005 nog 53 procent was, daalde dit in 2014 tot een dramatische 43 procent. Ter vergelijking, het landelijke opkomstpercentage was voor deze verkiezing 54 procent. Voor de gemeente Enschede zelf is dit een zorgwekkend gegeven. Als mensen immers minder stemmen, is ook het draagvlak onder het beleid aan erosie onderhevig, wat weer kan zorgen voor meer bezwaren.

De straat op
Het verhogen van de opkomst willen Tubantia en de lokale omroep bereiken door nog meer aandacht te schenken aan de verkiezingen en actiever met burgers in gesprek te gaan, ook op straat. Hierbij moet de nadruk dan liggen op echte lokale thema's. De afgelopen jaren werd met name gepraat over landelijke thema's, waar lokale politici weinig tot geen invloed op hebben. De komende tijd gaan studenten, vrijwilligers en journalisten op pad om deze gesprekken te voeren. Dit moet dan ook dienen als input voor de verkiezingsprogramma's. Want wanneer mensen hier hun eigen belangen in herkennen, zijn ze veel eerder geneigd om ook echt te gaan stemmen. Dit moet dan zorgen voor meer betrokkenheid bij de burgers en uiteindelijk levert het de gemeenteraadsfracties meer draagvlak op voor nieuw beleid.