Afbeelding
Foto: Dick Huve

Big Brother zijn wij zelf in Twente

ENSCHEDE - Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een actieve rol te spelen in het beveiligen van hun bezittingen. Zo groeit het aantal camera's in onder meer Enschede in rap tempo. Niet alleen bij overheden, maar ook menig particulier heeft tegenwoordig camera's om de woning en omgeving in de gaten te houden. Maar: er zijn wel regels...

De politie Twente begon twee jaar geleden met het actief registreren van bewakingscamera's bij bedrijven en particulieren. Op vrijwillige basis, want het hoeft niet. Zo is er inmiddels een database opgebouwd van 4.000 camera's waar mogelijk beelden opgevraagd kunnen worden; een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dit heeft al in diverse zaken voor oplossingen gezorgd.

Praktijk
Als schrijver van dit artikel heb ik een praktijkvoorbeeld van enkele jaren terug: een automobilist slingert door de straat en schampt enkele voertuigen. Na het bellen van de politie was het kenteken eenvoudig te achterhalen op onze HD-beveiligingscamera. Dankzij de beelden kon de bestuurder achterhaald worden en werd de schade vergoed. Met een bos bloemen als dank van de buren. De politie maakt dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om beelden op te vragen, omdat dit nét een aanvullend stuk bewijs kan zijn in een zaak.

De regels
Camera's zijn steeds betaalbaarder, beter en kunnen afschrikwekkend werken op criminelen. Maar: er zijn wel enkele regels aan verbonden. Want een camera zomaar ergens op richten is een goede manier om een burenruzie te krijgen, omdat iedereen zijn privacy waardeert. Zo is het volgens de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens toegestaan om camera's in en om de woning te plaatsen en deze te richten op uw eigen eigendommen. Het richten op de openbare weg moet zo min mogelijk gebeuren, omdat in zo'n geval de Wet Bescherming Persoonsgegevens om de hoek komt kijken. Het is dus niet toegestaan om een camera te richten op de tuin van de buren of een raam aan de overkant van de straat. Daarnaast is het verstandig om aan te geven dat u filmt, zoals met de plaatsing van een bordje bij de deur.