Afbeelding
Foto:

Verbetering doorstroming Dinkel

LOSSER - Deze week is het Waterschap Vechtstromen begonnen met het verbeteren van de doorstroming van de Dinkel. Dit gebeurt om de overstromingen en de wateroverlast bij hoog water te verminderen. Dit willen ze gaan realiseren door aan te slag te gaan bij twaalf bruggen.


Het Waterschap gaat aan de slag bij twaalf bruggen over de Dinkel. Ze gaan de zandhopen en aangroei bij deze bruggen weghalen om zo de wateroverlast te verminderen. Nu hebben onder meer Lossernaren nog wel eens (bijna) natte voeten. De werkzaamheden worden uitgevoerd bij tien bruggen tussen de Duitse Grens en het verdeelwerk. Daarnaast worden de watergangen bij de Kampbrug en ook bij de Beuningerbrug aangepakt. Aannemer Werktuig & Bouwdienst uit Denekamp voert de werkzaamheden uit.

Overstroming
De Dinkel treedt een paar keer per jaar uit de oevers, dit is overigens vrij normaal volgens het Waterschap. De laatste paar jaren zijn deze overstromingen toch aanzienlijk meer geworden en houden zich ook langer aan. Daarom worden nu de zandhopen en aangroei verwijderd, wat moet zorgen voor meer doorstroming en minder wateroverlast. Dit jaar heeft het Waterschap Vechtstromen ook andere maatregelen genomen om het wateroverlast van de Dinkel tegen te gaan. Zo is eerder dit jaar de instelling van het verdeelwerk bij het omleidingskanaal aangepast. De stuw gaat nu bij een lager waterpeil in werking dan voorheen en zo wordt er meer water afgevoerd.

Maatregelen toekomst
Het opschonen van de Dinkel en de nieuwe instellingen van het verdeelwerk zijn voor nu korte termijn maatregelen. Het Waterschap Vechtstromen kijkt ook naar mogelijkheden voor de lange termijn. Dit willen ze doen door bijvoorbeeld extra ruimte te creƫren voor het water, het optimaliseren van de Kramerswatergang en de inzet van de Zandwinplas Oelemars als waterberging.