Afbeelding
Foto:

Einde hondenbelasting
in zicht in Haaksbergen?

HAAKSBERGEN - De hondenbelasting; altijd een veelbesproken punt in de lokale politiek én bij de hondenbezitters. Ieder jaar gaan er in veel gemeenten rond de begrotingscyclus signalen op om deze belasting af te schaffen. De nieuwste oproep hiervoor komt uit de koker van De Actieve Partij Haaksbergen.

In een uitgebreid schrijven pleit DAP voor het snel afschaffen van deze belasting. Deze is in feite niet meer dan een leuke melkkoe voor de gemeente en een doorn in het oog van de burgers. Zo zou Haaksbergen dit met name gebruiken om de begroting rond te krijgen, in plaats van te investeren in voorzieningen voor honden. Dit is nu eenmaal hoe belastingen op lokaal niveau werken, maar toch voelt het als onredelijk volgens DAP.

De cijfers
Hondenbezitters in Haaksbergen betalen 66 euro belasting voor de eerste hond, 94 euro voor de tweede en daarna 155 euro voor iedere verdere hond. Hier krijgen zij dan ook diensten voor terug, zo benadrukt de gemeente in een flyer voor hondenbezitters. Er zijn enkele tientallen uitlaatplekken in Haaksbergen en de gemeente schat dat jaarlijks zo'n 230.000 kilo uitwerpselen op straat komt waardoor het aanpakken van overlast een hoge prioriteit heeft en kosten met zich mee brengt. De gemeente ontvangt jaarlijks zo'n 140.000 euro aan hondenbelasting volgens de begroting. Een relatief klein aandeel in de totale gemeentelijke opbrengsten van 12 miljoen euro.

Afschaffen
De Actieve Partij noemt de belasting iets uit de middeleeuwen en zou deze dan ook graag zien verdwijnen. "Tevens kost het de gemeente tijd, energie en geld om handhavers in te zetten om te controleren of mensen wel het juiste aantal honden hebben opgegeven. Al met al genoeg argumenten om zo snel mogelijk de hondenbelasting af te schaffen." Tevens hekelt de partij de willekeur van gemeente tot gemeente. Gemeenten hanteren vaak eigen tarieven en niet iedere gemeente heft hondenbelasting. In Twente heffen alle gemeenten dit wel, hoewel ook elders de roep klinkt voor afschaffen. DAP vindt het van groot belang dat de lasten zo laag mogelijk worden gehouden voor de burger. Bij de behandeling van de kadernota ging dan ook al de roep op om dit af te schaffen.