Afbeelding
Foto:

Buurtbemiddeling Enschede voorkomt slaande ruzies

ENSCHEDE - Nederlanders wonen relatief dicht op elkaar. Veel mensen wonen op dezelfde vierkante kilometer, waardoor het gedrag van de ene buurtbewoner al snel irritatie oproept bij andere buurtbewoners. En kleine irritaties worden al snel slaande ruzies. Buurtbemiddeling Enschede probeert dan te voorkomen dat dit verder escaleert. En, met goed succes.

Buurtbemiddelaars werden de afgelopen jaren steeds meer ingezet. Er blijkt echt een landelijk groeiende vraag te zijn naar deze onafhankelijke bemiddelaars. Naast Enschede hebben namelijk nog 252 andere gemeenten de beschikking over bemiddelaars. De groei in Enschede was eveneens snel. Aanvankelijk waren de bemiddelaars alleen actief in het stadsdeel oost, tegenwoordig ook in het centrum en noord. Ook zijn inmiddels de woningcorporaties Ons Huis, Domijn en De Woonplaats aangesloten. Met ingang van 2018 is buurtbemiddeling beschikbaar in heel Enschede, een wens die door de gemeenteraad vastgelegd is in een formeel besluit. Want: buurtbemiddeling werkt. Dit blijkt uit het feit dat de buurtbemiddeling in Enschede beschikt over uitgebreide certificering en veel op weet te lossen.

In gesprek
Buurtbemiddelaars gaan in gesprek met beide partijen over de ervaren overlast en proberen dan vervolgens tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is. Dit voorkomt dan dat zaken escaleren en er bijvoorbeeld politie aan te pas komt, of mensen noodgedwongen moeten verhuizen. Dit werkt goed; ruim 70 procent van de aangemelde conflicten werd goed opgelost. Dit zijn conflicten die anders uit hadden kunnen lopen op slaande ruzies. Soms zijn conflicten ronduit gevaarlijk; zo bleek deze week in Friesland waar een man zijn buren te lijf wilde gaan met een kettingzaag. Het voorkomen van escalatie is belangrijk.

Overlast
Bij deze meldingen is ook een duidelijk patroon zichtbaar. De top drie meest voorkomende klachten zijn geluidsoverlast, ergernissen rondom het huis en intimidatie. Wel worden conflicten steeds complexer, waardoor bemiddelaars steeds vaker bij gezinnen komen waar meerdere problemen zijn. In zo'n geval worden ook andere organisaties ingeschakeld om tot een oplossing te komen.