Honingbij helpt ons eten
Honingbij helpt ons eten Foto:

Twente is steeds groener

ST ISIDORUSHOEVE - Twente is steeds groener aan het worden én met meer aandacht voor biodiversiteit. Dit signaleert Groene Metropool Twente, een netwerk van lokale initiatieven om dit te stimuleren.

De afgelopen decennia werd het belang van groen nog vaak onderschat. Veel gemeenten en inwoners kozen voor verstening in plaat s van groen. dit had dan ook een vaak nadelige uitwerking op veel aspecten. Zo zorgt het vele steen nu voor wateroverlast door klimaatverandering, en minder groen zorgt voor een afname van de biodiversiteit en de vele belangrijke insectensoorten die hier gebruik van maken.

Bijen belangrijk
Zo is onder meer de bijenstand gedaald door de jaren heen, wat gelukkig nu weer wat lijkt te stabiliseren. Zo zijn er vele lokale en landelijke projecten opgezet om de bij een handje te helpen. In Twente was dit zichtbaar in een toename van het aantal imkers, maar ook de bijenlinten die in sommige gemeenten gerealiseerd zijn. Dit is speciale beplanting die aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Het belang van de bij en vlinder moet namelijk niet onderschat worden; bijen zijn van levensbelang voor de voedselvoorziening. Nu steeds meer mensen lokaal actief zijn op het gebied van biodiversiteit en landschap, neemt Groene Metropool Twente het initiatief voor de bijeenkomst Twente Bloeit. Kennis maken, ideee¨n uitwisselen en handvatten bieden voor de praktijk is het doel van beide avonden. Het belooft een inspirerende avond met interessante sprekers en workshops. Deze wordt gehouden op dinsdag 19 september in Hof 't Sprakel in St. Isidorushoeve. Aanmelden kan via www.groenemetropool.nl/inschrijven-twente-bloeit

De onmisbare bij
De afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor het behouden van de bijen. Helaas is de bijenstand in Europa de afgelopen decennia fiks afgenomen, onder meer door gebruik van sterke gewasbestrijdingsmiddelen waardoor hele kolonies verdwenen. Door wet- en regelgeving is hier inmiddels verandering in gekomen, hoewel herstel nog even op zich laat wachten. De bij is onmisbaar voor ons als mens, omdat bestuiving sterk bijdraagt aan onze totale voedselvoorziening. Daarom wordt veel gedaan om hen te behouden.