Afbeelding
Foto:

Losser even terug naar de middeleeuwen

LOSSER - Losser gaat deze week weer even helemaal terug naar de middeleeuwen. Het Bruegheliaans Festijn wordt namelijk weer gehouden, van donderdag tot en met zondag.

Het Bruegheliaans Festijn is één van de grotere publiekstrekkers in de regio en hét jaarlijkse feest van Losser. Het is altijd een hele klus om ieder jaar het programma samen te stellen met alle vrijwilligers, betrokken organisaties, ondernemers, gemeente en anderen.

Voetstappen
'Brueghel' wordt zoals gebruikelijk gestart op de donderdag, met de onthulling van de nieuwe voetstappen in het Brueghelpad. Dit zijn voetstappen van prominenten die zich ingezet hebben voor de gemeenschap van Losser in brede zin. Dit jaar had oud-burgemeester Michael Sijbom de eer om zijn voetstappen te mogen laten vereeuwigen. Sijbom zwaaide eerder dit jaar af als burgemeester na één ambtstermijn. Voor de burgemeester was het een bijzonder moment toen hij hoorde van deze eer. Hij is namelijk in goed gezelschap. Eerdere prominenten waren Harry Bloemen, weerman Johan Effing en oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg, cabaretier Herman Finkers en meer. Het toevoegen van voetstappen is ontstaan in 1993, met het idee om mensen te eren die zich blijvend ingezet hebben voor de gemeenschap.

Wat is Brueghel?
Het Bruegheliaans Festijn draagt een bijzondere naam waar niet iedereen de herkomst van kent. De naam Brueghel waar het feest aan refereert is kunstenaar Pieter Bruegel de Oude, die leefde van ruwweg 1525 tot 1569. Bruegel (wiens zoons later de 'h' toevoegden in hun naam) schilderde onder meer gezellige dorpstaferelen en feesten. De benaming 'Bruegheliaans' moet dus de gedachte oproepen van een gezellig dorpsfeest. Losser heeft op zich verder geen band met de kunstenaar. Het programma van het Bruegheliaans Festijn is eigenlijk te groot om op te noemen. Tot en met zondag kunnen bezoekers dagelijks genieten van veel live muziek, lekker eten en een Bruegheldorp op zaterdag. Hierbij zullen acteurs de sfeer van een middeleeuws dorpsfeest uitbeelden.