App helpt bij gezond zwanger worden
App helpt bij gezond zwanger worden Foto: Bjorn Keizers

Goede ondersteuning jonge moeders in Enschede

ENSCHEDE - Zwanger zijn van je eerste kindje is voor veel aanstaande moeders een bijzonder spannende periode. Zeker wanneer je zelf ook nog relatief jong bent, kan dit een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor ondersteuning voor deze groep.

Jarabee, dat jeugdzorg levert in Twente, heeft inmiddels in veertien jaar in Enschede al 500 jonge moeders begeleid door middel van het Project Jonge Moeders, tegenwoordig 'Pro Jonge moeders'. Om dit te vieren, organiseerde Jarabee afgelopen woensdag een reünie voor deze 'oud' jonge moeders. Dit had tegelijk ook nog een tweede motief. Zo hoopt Jarabee dat een deel van deze groep graag nu zelf actief wil worden om andere, jonge moeders te gaan ondersteunen. De gedachte is dat de adviezen van een echte ervaringsdeskundige immers verder zullen gaan dan die van een professioneel hulpverlener.

Eigen verhaal
Door ervaringen te delen, geven ze 'nieuwe' jonge moeders een blik in de toekomst. Bijvoorbeeld Purnima. Nadat zij zelf een traject voor jonge moeders doorliep, pakte zij uiteindelijk haar opleiding weer op. Inmiddels werkt zij zelf ook in de jeugdhulpverlening. Ze weet dus precies dat ieder verhaal en iedere jonge moeder weer anders is. Dit is dan ook een uitdaging: je weet nooit wat een jonge moeder precies op gaat pikken uit je eigen verhaal. Zij vertelde dan ook haar specifieke verhaal tijdens de reünie.

Pro Jonge Moeders
Kerstin begeleid al 12 jaar jonge moeders bij Jarabee: "Deze meiden komen onzeker binnen. Ze hebben meer in hun mars dan ze zich realiseren. We helpen ze om te zien wat ze in huis hebben en wat ze op eigen kracht voor elkaar kunnen krijgen." Daarnaast ontvangen de jonge moeders begeleiding bij het vinden van een opleiding en werk en ondersteuning bij hun financiën en meer. Purnima: "Je kunt het beste uit jezelf halen en met de juiste mensen om je heen, kom je verder. Elke kleine stap is een stap." De jonge moeders worden 4 maanden begeleid en mogen nog een jaar een beroep doen op de begeleiders voor nazorg.