Afbeelding
Foto:

Sint Josephkerk open Monumentendag

ENSCHEDE - De Sint Josephkerk zal op zaterdag 9 september geopend zijn voor alle geïnteresseerden. De kerk opent haar deuren in het kader van de Open Monumentndag. Veel objecten in de regio zijn deze dag geopend.

De kerk aan de Oldenzaalsestraat is dan open voor het publiek van 09.30 tot 15.30 uur. In deze neogotische kerk, tevens rijksmonument, van bouwmeester ir. J. Cuypers zijn de muurschilderingen te bekijken van Joan Collette. De bouw van de kerk begon in 1893 en op 25 september 1894 werd deze in gebruik genomen.

Klassieke schoonheid
De kerk mag met recht een klassieke schoonheid genoemd worden, zowel qua de bouw als inrichting van dit monument. Gedurende de dag worden diverse rondleidingen gegeven. Daarnaast kunt u een expositie bekijken van glaskunst, brandschilderingen en glad in lood van Christel Burghoorn.

Beklimming
Wie het wat hoger op wil zoeken is van harte welkom om tussen 11.00 en 14.00 uur deel te nemen aan een torenbeklimming. Van 13.30 tot 14.30 uur zal het Grensland Overdagkoor een optreden verzorgen, waarna de dag afgesloten zal worden rond 15.30 uur.

Kerken onder vuur
De afgelopen jaren lijken kerken helaas bedreigd te worden. Door de voortzettende ontkerkelijking zijn al diverse kerken in de regio gesloten. Hierdoor krijgen zij dan vaak een alternatieve functie, of blijven leeg staan in afwachting van nieuwe invulling. Dit is een aspect waar ook veel kerk-liefhebbers zich zorgen over maken. Blijven deze kenmerkende panden zo immers behouden voor het nageslacht?