Afbeelding
Foto:

Een man van deze tijd

Op zaterdagavond bereikt mij het bericht dat een meneer, waar ik eerder een voorbespreking mee heb gehad, is overleden. Na een ziekte van ruim 10 jaar vond hij het goed zo.

In de voorbespreking waarin de uitvaart al vorm had gekregen, bepaalde meneer alles zelf. Een crematie, een mooie eiken kist, een kleurrijke rouwkaart en bloemen, sportieve kleding en een borrel na afloop in zijn favoriete restaurant.

Zoals hij destijds tegen me zei; "een crematie van deze tijd en op mijn manier", zo moet je het voor mij regelen. Met de familie bespreek ik de laatste details rondom de uitvaart en de verzorging wordt in gang gezet. Het wordt een thuisopbaring in zijn hobbykamer. De kamer waar hij zo graag was. Uren, dagen bracht hij hier door. Het maken van klokken maar ook reparaties aan klokken was zijn grootste passie. Volgens vele klanten was hij de beste in zijn vakgebied.

De dagen voorafgaand aan de uitvaart kunnen alle vrienden en kennissen afscheid nemen bij hem thuis. Zijn hobbykamer staat vol met prachtige wit/paarse bloemstukken, gelang zijn laatste wensen. De dag van de uitvaart verloopt ook helemaal zoals meneer het had gewild. Zijn zelfgekozen muziek, één van zijn kinderen die zijn levensverhaal vertelt en een kleinkind speelt op gitaar het muziekstuk waar opa zo van hield.

Na de crematieplechtigheid vertrekken we naar het lievelingsrestaurant van meneer. Alle bezoekers krijgen bij binnenkomst zijn favoriete borrel aangeboden. Onder het genot van een hapje en drankje wordt zijn leven gevierd. Werkelijk alles gaat zoals hij zelf had aangegeven. Enkele weken later verstrooien ze zijn as op een plek die hem zo dierbaar was. De plek waar hij samen met zijn vrouw, 58 jaar geleden, in het huwelijksbootje stapte. De plek waar hij zeven jaar geleden haar as verstrooide. De plek van hen samen, van haar, van toentertijd en nu… een plek van deze tijd.

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.