Afbeelding
Foto:

Een kat is geen hond

ENSCHEDE - De afgelopen jaren hebben we steeds meer kennis gekregen over ziektes en gedrag van honden, katten en konijnen. Een hond is een sociaal dier en een jager. Een kat is minder sociaal, leeft meer op zichzelf en jaagt graag. Konijnen zijn prooidieren en daardoor snel gestrest.

Vijf jaar geleden hebben we de dierenkliniek aan de Brinkstraat grondig verbouwd. Ik heb toen besloten een deel van de kliniek exclusief voor katten te reserveren, waardoor we het keurmerk 'Cat Friendly Clinic' hebben gekregen. Dit houdt in dat we een kattenwachtkamer ver van de honden vandaan hebben. Een kattenspreekkamer waar een absoluut verbod heerst voor elk dier dat geen kat is. Een kattenopname welke ruim, licht en rustig is en hoge wachtplaatsen op de balie.

Stressvol
Ik heb geprobeerd ieder dier een plekje in de kliniek te geven wat bij hem/haar past. Ik merk dat veel eigenaren van met name katten en konijnen de stap naar de dierenarts als zeer stressvol ervaren. Daarom gaat de behandeling en het vasthouden op een bepaalde manier, zodat de stress minder hoog oploopt. Een ontspannen huisdier laat meer zien, is beter te onderzoeken en gemakkelijker te behandelen. Hierdoor is het bezoek minder stressvol en ons werk wordt er veel leuker door.

Veel verschillen
Naast het gedrag zijn ook de ziektes van hond en kat verschillend. Katten hebben meerdere ziektes die bij de mens vaak voorkomen; denk aan hart- en vaatziektes, suikerziekte, maagdarmziektes en blaasproblemen. Honden hebben meer infectieziektes, tumoren, trauma's en rasspecifieke afwijkingen.

Goede zorg
Elke diersoort en individu proberen we passende zorg te geven. Dat is een hele uitdaging. Ik ben dan ook blij dat ik samenwerk met drie collega's. Alle vier hebben we speciale aandachtsgebieden. Zo doe ik graag operaties, gebitsbehandelingen, algemeen spreekuur en veel katten. Deze afwisseling houdt mijn werk zo leuk. De Dierenkliniek Enschede is gevestigd aan de Brinkstraat 234 en aan de Hengelosestraat 290 in Enschede. Kijk ook op: www.dierenkliniekenschede.nl voor algemene informatie.

Dierenarts Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede