Column: Respect

Ik begrijp het eigenlijk niet zo goed. In de media lees en hoor je regelmatig "het is niet respectvol, je moet respect hebben". Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ze bedoelen.

Als ik denk aan de foto van twee mensen in een Italiaanse kerk, die daar in badkleding naar binnen gingen, ja dat is respectloos. Het gebouw 'kerk' of huis van een ander ga je niet in badkleding binnen. Respect, waar gaat het dan om. Is respect, iedereen zijn zin geven? Volgens mij geef je eerst respect en dan is het te hopen dat je respect terug krijgt. Vroeger ging een grote groep mensen er vanuit dat ze ten gevolge hun stand (adeldom) ten aller tijde respect verdienden. Notarissen, schoolmeesters, geestelijken gingen er vaak ook vanuit dat ze respect verdienden. ongelijk wat ze deden. Ook zijn er mensen die op basis van hun godsdienst denken respect verdienen boven de andere godsdiensten. Moeten we niet kijken naar gelijkwaardigheid in plaats van 'ik ben eigenlijk meer als jij'. Of je nu donker of licht van huidskleur bent, moslim, jood, hindoestaan of christen. Ieder mens is evenveel waard en even belangrijk als de ander. De kleur van je huid is alleen een buitenkant waar je niets aan kan veranderen. Respect wil volgens mij zeggen dat je gelijkwaardig bent aan de ander. Wel kan je een andere functie of doel hebben in je leven, dat is afhankelijk van je talenten /verstand en doorzettingsvermogen, dat je hebt mee gekregen bij je geboorte. Ik denk dat we moeten stoppen met ons meer te voelen als de ander. Als we geboren worden hebben we niet zelf de keuze gemaakt in welk gezin we terecht zouden komen of welke godsdienstig we willen belijden of totaal geen. Tijdens je leven maak je keuzes wat je wel en niet wil, dat heeft met gedrag te maken. Het gezegde "respect moet je verdienen" is klinklaren onzin. Respect voor rijk, arm, godsdienstig, niet godsdienstig, geschoold of weinig geschoold geef je aan iedereen.

Borbala, correspondent

Beginnen met yoga in Losser

LOSSER - Wil je ook ervaren hoe je meer rust, balans en energie kunt krijgen?

Woensdag 30 augustus start een nieuwe wekelijkse groep. Telkens van 17.15 tot 18.30 uur in Het Zentrum aan de Brinkstraat 30. yogamatten, meditatie kussens en dekens aanwezig. Informatie en opgave: info@crystalyoga.nl of bel: 06- 456 33 867.