Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Haaksbergen heeft
grote duurzame ambitie

HAAKSBERGEN - Gedeputeerde Anniemieke Traag van de Provincie Overijssel heeft vorige week woensdag een werkbezoek gebracht aan Haaksbergen. Het thema van het bezoek was duurzaamheid; een belangrijke Provinciale ambitie voor de komende jaren en ook iets dat bij de gemeente Haaksbergen al steeds meer aandacht heeft gekregen.

Wethouder Ellen Prent ontving de gedeputeerde in het pand van Texperium, Dit 'innovatiecentrum' werd in 2010 opgericht met als doel om het recyclen van textiel zowel landelijk als internationaal verder te ontwikkelen. In Nederland wordt al druk gewerkt aan het duurzamer maken van de textielindustrie als geheel. Zo kunnen de vezels van oude textielproducten weer een nieuw leven krijgen, vergelijkbaar met het recyclen van bijvoorbeeld papier en glas. Afval als grondstof, zoals ze in vaktermen vaak zeggen. Doel van het werkbezoek was kennismaking en bekijken hoe de provincie Overijssel en gemeente Haaksbergen kunnen samenwerken bij de realisatie van de ambities op gebied van nieuwe energie.

Energiebesparing
De gemeente Haaksbergen heeft de afgelopen jaren primair ingezet op energiebesparing en duurzame energie. En dit is ook logisch, want woningen, bedrijven en gemeentelijke gebouwen zijn immers best goed duurzamer te maken. Wie zijn verlichting vervangt door LED's, isoleert waar nodig en indien haalbaar zonnepanelen plaatst, is al goed op weg om zelfvoorzienend en duurzaam te zijn qua energiebehoefte. Daarnaast is de samenwerking met ondernemers als grootverbruikers van energie een belangrijk aspect. De gemeente heeft dan ook een stevige duurzame ambitie voor de lokale bedrijventerreinen. Stepelerveld moet op termijn het meest duurzame bedrijventerrein van Twente worden, met duurzame bedrijven, 'slimme wegen', energievriendelijke verlichting en zonnepanelen. Ook de overige Haaksbergse bedrijventerreinen worden steeds meer duurzaam. Naast het terugdringen van het energieverbruik zelf is ook duurzaam opwekken van energie dus een goede manier om dit in balans te brengen. Uiteindelijk moet heel Twente dan in 2050 geheel energieneutraal zijn. Bij de totstandkoming van deze strategie werkt Haaksbergen samen met andere Twentse gemeenten om deze ambities te gaan halen. Want, zo kun je ook van elkaar leren wat werkt op dit vlak.