Afbeelding
Foto:

Expositie Otto Marseus van Schriek in Rijksmuseum

ENSCHEDE - Het Rijksmuseum Twenthe zal in november een bijzondere nieuwe tentoonstelling openen. Van 5 november dit jaar tot en met 11 maart 2018 zijn hier namelijk werken te zien van schildeer Otto Marseus van Schriek, bijgenaamd 'de Snuffelaar'. Een bijzonder kunstenaar met een voorliefde voor natuur.

Otto Marseus van Schrieck leefde tussen 1614 en 1678 en was volgens het museum een echte pionier. In zijn werk stond flora en fauna centraal; het leven laag bij de grond zoals insecten, reptielen en slangen. Hij introduceerde een toen nieuw genre: het bosgrondstilleven. Voor hij dit schilderde was er vrijwel niemand die aandacht had voor deze dieren. Otto's werk zorgde dan ook direct en indirect voor meer waardering voor 'God's minst geachte schepselen', zoals het museum dit omschrijft.

De Snuffelaer
Otto Marseus van Schrieck is nieuwsgierig en snuffelt altijd rond, op zoek naar slangen, padden, hagedissen, insecten en vreemde planten en kruiden. Niet voor niets krijgt hij tijdens zijn verblijf in Rome tussen 1648 en 1655 de bijnaam 'de Snuffelaer' van zijn vrienden bij de broederschap 'de Bentvuegels'.

Natuur staat centraal
Terug in Holland vestigt hij zich in het buiten Amsterdam gelegen 'Waterrijk'. Zo kan hij de natuur van dichtbij blijven bestuderen. De schilder houdt er levende slangen, die hij in zijn atelier in het juiste model legt om nauwkeurig na te schilderen- althans, zo vertelt de biograaf Arnold Houbraken. De bosgrond biedt hem een rijkdom aan mogelijkheden.