Afbeelding
Foto:

Hulp aan daklozen vaak lastig

ENSCHEDE - Vrijdagochtend, 08.00 uur. Op weg naar het station fiets ik langs het Wilminkplein. Op één van de bankjes ligt een dakloze man te slapen. Ongetwijfeld niet aangenaam, op de betonnen bank. Maar gelukkig werkt het weer een beetje mee. De afgelopen tijd is hij niet de enige die onder de sterrenhemel slaapt, ondanks de inzet van vele hulpinstanties.

De afgelopen jaren is het aantal dak- en thuislozen sterk gestegen door een combinatie van factoren. Volgens het CBS waren er in 2009 nog 'maar' 17.800 daklozen in Nederland, vorig jaar stond de teller op 30.500. Ook in Enschede was een duidelijke toename zichtbaar.

Waarom dakloos?
Waarom is iemand dakloos in Nederland? We zijn over het algemeen een rijk en welvarend land naar globale maatstaven. Desondanks nam het aantal daklozen toe, met name jongere daklozen en niet-westerse mensen die moeilijk bij hulpinstanties komen. De oorzaak ligt met name bij de meervoudige problematiek waar daklozen mee kampen. Niet zelden gaan verslaving en psychische problemen hand in hand. In combinatie met traumatische ervaringen en een argwaan richting hulpverleners zorgt dit er voor dat hulpverleners ze moeilijk bereiken. Door bezuinigingen binnen de geestelijke gezondheidszorg komen er ook vaker mensen met psychische problemen op straat terecht. Deze zijn vaak lastiger te helpen, omdat ze bijvoorbeeld actief zorg mijden.

Er is hulp
Er zijn veel instanties die willen helpen. Zo zetten in Enschede het Leger des Heils en Humanitas Onder Dak zich in voor deze groep. Beide bieden concrete hulp zoals begeleiding naar wonen, maar ook dag- en nachtopvang bij Humanitas. Het uiteindelijke doel is om een dakloze te helpen zodat deze weer zijn leven op orde krijgt én passende woonruimte. Hiervoor begon Humanitas in 2015 met First Housing Twente, gericht op het bieden van woonruimte met intensieve begeleiding. Het is echter geen eenvoudige opgave; er zijn mensen wiens situatie dusdanig complex is dat meerdere problemen opgelost moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer iemand kampt met een verslaving én psychische problemen.