Afbeelding
Foto:

Laat de auto staan voor een goed doel

ENSCHEDE - De gemeente Enschede wil inwoners op een nieuwe manier gaan belonen wanneer zij kiezen voor een duurzame reismethode.

De gemeente lanceerde in 2013 al de SMART-app, wat slimmer en bewuster reizen moet stimuleren. De app geeft inzicht en advies over het eigen reisgedrag, maar ook gepersonaliseerde reisadviezen. Wie kiest voor een duurzame optie wordt direct en indirect beloond, zoals bijvoorbeeld een gratis lunch. In de praktijk blijkt echter dat naast persoonlijke beloningen ook een groep juist graag een maatschappelijk doel wil steunen door duurzamer te reizen. Daarom kunnen reizigers gedurende de komende maanden in Enschede ook sparen voor vier goede doelen.

Uitdagingen
Gebruikers van de SMART-app kunnen punten sparen door uitdagingen aan te gaan. Wanneer je een uitdaging haalt (bijvoorbeeld door te fietsen naar een evenement), krijg je punten die je kunt doneren aan een van de goede doelen. Vier regionale instellingen werken mee: Kans voor een Kind, het Nije huis, Voedselbank Enschede-Haaksbergen en Dierenopvangcentrum Enschede. Deelnemers kiezen aan welk doel ze hun punten doneren. De komende maanden strijden de vier goede doelen maandelijks om de meeste punten. Het goede doel dat de meeste punten gedoneerd krijgt, gaat er vandoor met de hoofdprijs. De overige doelen verdelen in totaal 10.000 euro. Kijk ook op de site www.smartintwente.nl voor de actie.

Fietsstad Enschede
De gemeente Enschede hoopt natuurlijk vooral dat inwoners ook vaker zullen kiezen voor de fiets. Want: Enschede investeert net als veel andere Twentse gemeenten veel tijd, geld en moeite om juist dit vervoersmiddel te accommoderen. Zo zijn er de afgelopen tijd diverse fietsstraten gerealiseerd waar de fietser ruim baan krijgt en de auto een ondergeschikte rol heeft. Daarnaast wordt ook veel geïnvesteerd in de fietssnelweg F35. Zo werd afgelopen week de nieuwe fietsbrug over de Auke Vleerstraat in gebruik genomen. Een belangrijke stap in de verbinding tussen Enschede en Hengelo, waardoor het forenzen per fiets aantrekkelijker is.