Afbeelding
Foto:

Enschede stelt
Regiotaxi-toeslag nog even uit

ENSCHEDE - De gemeente Enschede stelt het invoeren van de nieuwe Regiotaxi-toeslag voor het laat inboeken van ritten nog even uit. Dit geeft ook wat hoop voor de gebruikers die klaagden tegen deze nieuwe vergoeding.

Per 1 juli ging het nieuwe Regiotaxi-systeem van start in de Twentse gemeenten. In Enschede voert vervoersbedrijf Brookhuis deze belangrijke taak uit. Als onderdeel van het nieuwe beleid moet ook efficiënter gewerkt worden qua planning. Tot nu toe was het mogelijk om een taxirit uiterlijk één uur van tevoren in te boeken bij de vervoerder, zonder extra kosten. Nu komt er echter een toeslag bij om dit te ontmoedigen. Wie voor 21.00 uur boekt op de avond voor de taxirit betaalt alleen de rit zelf. Wie later boekt, betaalt daarbovenop nog eens 3 euro.

Veel klachten
Niet verwonderlijk leverde dit al voor invoering veel klachten en zorgen op bij de Enschedese gebruikers van de Regiotaxi. Deze dient namelijk een belangrijk doel in de mobiliteit van onder meer veel oudere inwoners en mensen met een beperking die minder of niet kunnen reizen met het openbaar vervoer. Dit resulteert er wel in dat er ook gewoon wel eens spoedritten nodig zijn die zich niet altijd anderhalve dag van tevoren laten boeken.... Gebruikers zouden zo dus gestraft worden voor iets waar ze in principe weinig aan kunnen doen. Niet verrassend leverde dit dan ook al veel klachten op bij de samenwerkende Enschedese ouderenbonden.

Uitstel
De toeslag voor late boeken wordt tot 'medio oktober' door de gemeente zelf betaald omdat de achterliggende verordening nog door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. De vraag is nu of de Enschedese gemeenteraad zich iets aantrekt van de klachten en komt met een duurzame oplossing.

Grondslag
In een brief van het college van B&W aan de raad blijkt dat er onvoldoende grondslag is in de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning om zo'n toeslag in te voeren. Tot dit al dan niet aangepast is neemt de gemeente de kosten op zich, een bedrag wat het college schat tussen de 45.000 en 65.000 euro.