Beweging goed voor senioren Hengelo
Beweging goed voor senioren Hengelo Foto:

Pas op voor verkoop demonstratie

TWENTE - Er valt een brief op de mat; u bent één van de gelukkige winnaars van een leuke dagtrip! Als u zich opgeeft, gaat u mee voor een leuke rondrit, mét een gratis lunch. "Ach, waarom ook niet?" U geeft zich op en gaat mee. Eenmaal bij de lunch blijkt het tripje toch niet zo onschuldig...

U blijkt uiteindelijk bij een verkoopdemonstratie te zitten waar ze u allerlei producten proberen te verkopen. Het leuke reisje bleek slechts een list om u als potentiële klant binnen de deur te krijgen voor een verkoopdemonstratie. Dit fenomeen bestaat al vrij lang, maar de Autoriteit Consument en Markt waarschuwt weer naar aanleiding van diverse recente klachten.

Oudere doelgroep
De gratis of goedkope reisjes worden met name aangeboden aan ouderen, die als groep vatbaarder zijn voor deze verkoopdemonstraties. Een verkoper prijst een product zoals een aangepast bed of speciale matras de hemel in en probeert u over te halen het product te kopen. U betaalt dan vaak honderden euro's te veel voor iets wat achteraf een slecht product blijkt te zijn. Helaas blijken veel ouderen maar moeilijk nee te kunnen zeggen bij dit soort demonstraties, zeker wanneer verkopers druk uitoefenen.

De spelregels
Ook zijn ouderen zich te weinig bewust van de 'spelregels' voor dit soort verkoopdemonstraties. U hebt namelijk het wettelijke RECHT om producten binnen 14 dagen kosteloos terug te sturen. Dit is iets waar de verkopers u liever niet op wijzen. Het is daarom belangrijk om je rechten te kennen. Als het gaat om een hygiënisch product moet de verkoper dit verzegelen en een verzegeld product kan dan óók binnen deze bedenktermijn teruggestuurd worden. Verkopers hebben daarnaast de verplichting om duidelijk te zijn over de werking van een product, de bijbehorende kosten en de voorwaarden die hierbij horen.

Schaamte
Helaas komt deze vorm van verkoop veel voor waardoor de problemen waarschijnlijk nog erger zijn dan gedacht. Want mensen die op deze manier bedonderd worden nemen vaak hun verlies maar maken geen melding van zo'n incident. Veelal uit een zekere schaamte dat ze ingegaan zijn op zo'n aanbod. Op de website van de Autoriteit Consument en Markt staat meer informatie over uw rechten. Kijk ook op: www.acm.nl