Afbeelding
Foto:

Samen werken aan een vitale stad

ENSCHEDE - De stad, dat zijn wij allemaal. En samen hebben we baat bij een levendige, vitale binnenstad. Veel mensen zitten al wel met een idee wat beter zou kunnen, maar ze weten vaak niet hoe dit te realiseren is. De nieuwe Stadsbeweging gaat hen hierbij helpen.

De Stadsbeweging is een project opgezet door de Provincie Overijssel om diverse problemen in de steden een halt toe te roepen. Het gaat dan om zaken als leegstand, verpaupering van winkels, kantoren en maatschappelijk vastgoed. Hoewel Enschede goed presteert als binnenstad, komt dit ook elders in de stad zeker voor. De Stadsbeweging zorgt ervoor dat initiatieven vanuit de samenleving vorm krijgen en concreet uitgevoerd gaan worden. Leuke initiatieven die bijdragen aan een vitale, Enschedese binnenstad kunnen dan ook concrete financiële bijdragen ontvangen om dit te realiseren. Wethouder Eelco Eerenberg en gedeputeerde Monique van Haaf van de Provincie Overijssel namen afgelopen week dinsdag de feestelijke opening voor hun rekening.

Cheque
Iedereen kan een initiatief voor de binnenstad indienen. De indiener is zelf verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van het initiatief. Dit past ook binnen het bredere beleid van minder overheid en meer samenleving. De gemeente kan een aantal stadscheques uitreiken van 2.500 euro. De gemeente kijkt dan of het initiatief voldoet aan de doelstellingen van de Provinciale regeling. Daarnaast is het belangrijk dat er voor deze initiatieven samengewerkt gaat worden met ondernemers en andere partners. De ideeën moeten ook realistisch en haalbaar zijn. De eerste stadcheque is inmiddels uitgereikt aan ondernemers van de Walstraat. Zij werken intensief samen om de straat meer identiteit te geven en sfeer en beleving toe te voegen.

Hoe werkt het?
Wie een goed idee heeft voor de binnenstad kan dit indienen door een mail te sturen naar e.tenhulscher@enschede.nl Op www.stadsbeweging.nl staat ook algemene informatie over het project Stadsbeweging.