Afbeelding
Foto:

De duivenmelker

Toen ik op een koude wintermiddag aanbelde bij de woning van de overledene kwam er via de achterdeur snel iemand naar me toe. "Kom hier maar naar binnen, bij ons komt er nooit iemand via de voordeur". Het voelde als een warm welkom. Achter het huis viel me gelijk het enorme duivenhok op.

Eenmaal binnen bleek dat de familie net zo warm was als het ontvangst al deed vermoeden. Prachtige verhalen over de overleden echtgenoot en vader werden zonder aarzelen met me gedeeld. Uit alles bleek dat meneer een groot hart voor dieren had maar met name duiven waren zijn passie. Hij had er veel en ook had hij met zijn duiven al veel wedstrijden gewonnen. In de directe omgeving stond hij dan ook bekend als dé duivenmelker.

Duiven
Zijn echtgenote vertelde dat zij, tijdens het ziekbed van haar man, de zorg voor zijn duiven op zich had genomen. Hij was een goede leermeester voor haar. En als er dan een duif ziek was nam ze hem mee naar binnen om aan haar man te laten zien. In één oogopslag wist hij wat de duif mankeerde en hoe dat behandeld kon worden.

Uitvaart
Op de dag van de uitvaart reden we met de rouwstoet langs zijn huis, het huis van de duivenmelker. We stopten voor zijn huis en er werden duiven uit hun hok gelaten. Ze vlogen een rondje boven de rouwauto en verdwenen achter de huizen. We vervolgden onze weg naar de begraafplaats. Ook daar stond een kooi met zijn geliefde duiven. Buiten in de kou werden warme, mooie woorden gesproken waarna de duiven werden losgelaten.

Afscheid
Ze vlogen een grote ronde boven de begraafplaats waarna ze terug naar huis vlogen. Het leek alsof zijn duiven daadwerkelijk afscheid van hem namen. Ontroering bij zijn echtgenote en kinderen, bij de mensen die hem lief waren en ook bij mij. Een indrukwekkend eerbetoon aan een echte duivenman…

Bundel
De columns van Hanneke en haar collega's zijn gebundeld in een boekje 'Bijzondere verhalen over afscheid'. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl