Afbeelding
Foto:

Dierenarts in de spoeddienst

ENSCHEDE - Elke dierenarts die afstudeert weet dat zij (en soms een hij) naast het gewone werk overdag in de avond, nacht en weekend in de spoeddienst zal moeten werken. Toen ik afstudeerde vond ik dit een romantisch idee. In nacht en ontij klaar staan voor het dier en de eigenaar om een dier te helpen. Inmiddels ben ik een paar jaartjes ouder en wijzer geworden.

Elke dierenkliniek zorgt voor een goede dienstregeling zodat zieke dieren buiten de openingstijden geholpen kunnen worden. Wij, Dierenkliniek Enschede, hebben de dienst geregeld samen met Dierenkliniek Twente, Dierenkliniek Slotzicht en Dierenkliniek Elze. Een eigenaar belt zijn eigen dierenarts en krijgt dan te horen wie er dienst heeft, of kan dit lezen op onze website. Sinds kort kunnen we in de patiëntenkaart kijken bij uw eigen dierenarts zodat we alle gegevens tot onze beschikking hebben en uw dier nog beter kunnen helpen.

Uitdaging
Dienst doen is voor de dierenarts een uitdaging. Je weet nooit hoe je dag, avond of nacht er uit gaat zien. Het ene moment zit je thuis en wordt je niet gebeld. Het volgende moment heb je drie patiënten tegelijk. Moeilijke patiënten, makkelijke patiënten, bloedonderzoeken, of toch met spoed opereren omdat de operatie niet kan wachten tot de volgende dag. Soms willen eigenaren te veel en worden emotioneel, boos en soms zelfs agressief. Dat is jammer. Ik en mijn collega's doen ons best. Gelukkig ervaar ik het contact met de meeste eigenaren als zeer plezierig. Mensen zijn blij dat ze in de avond, nacht en in het weekend toch geholpen worden. Je kunt hun en hun dier helpen en dat voelt goed.

Dierenarts Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede