Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Twente populair voor drone-ontwikkeling en meer

ENSCHEDE - Twente Airport blijkt steeds populairder voor het testen en ontwikkelen van onbemande vliegtuigen, ook wel 'drones' genoemd. Afgelopen week waren er weer diverse positieve ontwikkeling.

Het Nederlands Lucht en Ruimtevaart Centrum NLR heeft afgelopen week de nieuwe XCalibur+ jet-trainer getest op de luchthaven. Het vliegtuig is nog niet echt high-tech; meer een groot modelvliegtuig met straalmotor. Doel van de testvluchten vorige maandag, dinsdag en woensdag was dan ook vooral voor vier medewerkers van het NLR om ervaring op te doen met het vliegen van zo'n groter model. Het NLR wil namelijk op termijn ook grotere drones gaan ontwikkelen om de vliegeigenschappen van nieuwe vliegtuigen in ontwikkeling te kunnen testen.

Veiligheid
Afgelopen week werd ook bekend dat de Chinese drone-fabrikant DJI een nieuwe samenwerking aan wil gaan met Space53, het test- en ontwikkelcentrum van drones. Zij gaan samen werken aan het doorontwikkelen van drones voor veiligheidstoepassingen, zoals inzet voor hulpdiensten. Dit is een aspect wat in Twente al sterk in ontwikkeling is. Zo maakt ook de Brandweer Twente sinds kort gebruik van een drone voor inzet bij branden en andere grotere calamiteiten. Het gebruik van een onbemande drone heeft grote potentiƫle voordelen voor de hulpdiensten. Zo kan de brandweer-drone Argos beelden van bovenaf maken. Door middel van een warmtebeeld-camera is dan precies te zien waar een brandhaard zit. Ook kan een drone zo luchtmetingen verrichten, om de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen te meten.

Testlocatie
Twente Airport was al voor de heropening regelmatig in gebruik als testlocatie voor alles met wielen, wiekens en vleugels. Zo werd dit eerder ook al gebruikt als testcircuit voor het Solar Team Twente. Ook vliegtuigbouwer Airbus heeft de luchthaven eerder dit jaar gebruikt voor waterbaktests met een militair transportvliegtuig. De grote baan, het beperkte gebruik en ruimtelijke ligging zijn hierbij belangrijke voordelen ten opzichte van andere testlocaties. Afgelopen weekend werd nog een fly-inn gehouden voor de civiele luchtvaart.