Afbeelding
Foto: Suzanne Van Gaale

Veel klachten over nieuwe regeling Regiotaxi

ENSCHEDE - Het Plaatselijk Overleg Ouderen Bonden Enschede heeft zeer veel klachten gekregen over de fiks hogere kosten van de Regiotaxi Twente. De bonden hebben gezamenlijk vragen gesteld aan het college van B&W over deze problemen.

Sinds 1 juli is het nieuwe beleid van kracht geworden. De Twentse steden hebben samen gewerkt aan een nieuw vervoerssysteem waarbij er ook een en ander gewijzigd is voor de gebruikers van de Regiotaxi Twente. En zeker niet iedere verandering is een vooruitgang...

Reserveren
Gebruikers van de Regiotaxi Twente konden tot nu toe standaard een rit tot een uur van tevoren inboeken. Zo was het ook mogelijk om 'spontaan' bij iemand op bezoek te gaan of een andere activiteit te ondernemen. En hoewel dit onder het nieuwe systeem ook mogelijk is, worden hiervoor nu wel extra kosten in rekening gebracht. Wie voor 21.00 uur op de dag voor de rit reserveert betaalt niets. Wie na 21.00 uur op de dag voor de rit reserveert moet 3 euro extra afrekenen.

Klachten
Het POOB heeft van verschillende leden bericht ontvangen, dat zij verontwaardigd zijn over de extra kosten die de invoering met zich meebrengt. Een bezoek aanvragen op dezelfde dag wordt nu wel erg duur. De ouderenbonden becijferden dat een rit van de Helmerhoek naar het centrum onder het nieuwe systeem 2,15 plus 3 euro kost, in totaal dus 5,15 euro. Dit is een verhoging van 140 procent. Juist voor senioren met een klein inkomen is dit een groot probleem. Dit betekent dat spontaan reizen vanwege de hoge kosten vrijwel onmogelijk wordt.

Reizen zonder pas
In de nieuwe regeling kunnen senioren zonder taxipas helemaal geen gebruik meer maken van deze vervoersmogelijkheid, terwijl dat in de oude regeling wel kon. Met name in situatie waarin er 's avond geen bussen meer rijden, zoals in Het Hoogeland, beperkt hen dat in hun mobiliteit. Ook over deze situatie hebben de ouderenbonden veel klachten ontvangen. De bonden maken zich zorgen dat de nieuwe situatie de mobiliteit van ouderen sterk negatief zal beïnvloeden.