Afbeelding
Foto:

Burgemeester op bezoek in Dalian

ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen is deze week op bezoek in de Chinese partnerstad Dalian. Doel is om de wederzijdse banden aan te halen.

Maandag begon het bezoek. Op uitnodiging van zijn collega-burgemeester van Dalian, Xiao Shenfeng, nam hij deel aan het prestigieuze World Economic Forum, de zomervariant van het jaarlijkse wereldcongres in Davos. Hij ontmoette daarbij de wereldtop uit het bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Zo'n 2.000 deelnemers bespraken het thema van dit congres: hoe kunnen innovatie, wetenschap en technologie zo goed mogelijk ten dienste gesteld worden aan de maatschappij. Voor de burgemeester is dit het eerste bezoek aan China. Onno van Veldhuizen:

School
"Maandag bezochten we een basisschool, hadden we gesprekken met The Foreign Office van de stad, met de Chamber of commerce en brachten we een bezoek aan de Exhibition Centre. Daar kreeg je een prachtig technisch inkijkje in strategie en uitvoering van Dalian." Dalian heeft 6,1 miljoen inwoners, drie havens en twee vliegvelden. En hoewel dit voor Enschedese begrippen een aardige wereldstad klinkt, is het op de Chinese schaal zelfs 'maar' een middelgrote stad. Tussen nu en 2020 zullen er rond 100 miljoen mensen meer in Chinese steden gaan wonen; een uitdaging op planologisch vlak. Enschede kan dan ook zeker dingen leren van een stad van dit formaat. Burgemeester Van Veldhuizen is ook onder de indruk van het zeer warme onthaal dat de delegatie ontving. Sinds acht jaar werken Enschede - Twente en Dalian samen op het gebied van economie, onderwijs en cultuur. Dat is alleen maar gegroeid.