Afbeelding
Foto:

GGD Twente ontdekt nog vaak SOA

TWENTE - Op de basisschool leerde je al over de 'bloemetjes en bijtjes'. En in het voortgezet onderwijs kwamen er nog wat enge dingen bij. Maar ondanks de grote mate van seksuele voorlichting en beschikbaarheid van informatie blijkt de Twentenaar toch nog relatief vaak een SOA mee te dragen.

Uit de nieuwste cijfers van de GGD Twente blijkt dat er vorig jaar in totaal 3.860 bezoekers kwamen op het SOA-spreekuur van de GGD. Hierbij werd in 20,2 procent één of meer seksueel overdraagbare aandoeningen geconstateerd. Dit percentage ontdekte SOA's ligt boven het landelijk gemiddelde van 18,4 procent. De oorzaak hiervan is ook deels positief te interpreteren: ze werden veelal gewaarschuwd door een al dan niet ex-bedpartner om zich te laten testen. Hieruit blijkt dus ook het belang van een goede partnerwaarschuwing. De meest gevonden SOA was chlamydia, een infectie die je ook bij je kunt dragen zonder hier iets van te merken.

Preventie
Hoewel de meeste SOA's goed te behandelen zijn na een bezoek aan het GGD-spreekuur, is voorkomen toch echt beter dan genezen. Gebruik van condooms kan al veel leed voorkomen.