Afbeelding
Foto:

Leerlingen moeten interesse krijgen voor restauratie

ENSCHEDE - Er zijn in Twente veel historische panden te vinden. Je struikelt haast over de monumenten en bijzondere pandjes. En om deze ook voor latere generaties te behouden is het belangrijk dat ze af en toe passend onderhoud krijgen of restauratie. Het probleem is alleen dat er steeds minder gekwalificeerde restaureerders te vinden zijn...

Om het tij te keren wordt gestart met een nieuw project in samenwerking met vier Overijsselse scholen. Deze maken binnenkort kennis met diverse aspecten van restauratie door middel van een aantal projectdagen.

MINT
De kennismakingsdagen zijn onderdeel van een grensoverschrijdend project "MINT Lab in kastelen", dat tot doel heeft om jongeren te interesseren voor technische beroepen. De grensregio kent een tekort aan vakmensen in vooral technische beroepen. Het project wordt ondersteunt met een Europese (Interreg) subsidie van 325.000 euro. De provincie Overijssel draagt 36.000 euro bij.

Meer nodig
Gedeputeerde Annemieke Traag: "Er zijn nog steeds te weinig jongeren die kiezen voor een baan in de bouw of techniek. Hierdoor ontstaat een te kort aan gekwalificeerde werknemers in deze vooral in Twente grote bedrijfstakken. Ook zien we dat weinig jongeren geïnteresseerd zijn in het restaureren van historische panden. Mogelijk omdat ze niet weten van het bestaan van dit werk. Met dit project maken jongeren kennis laten met het mooie werk dat moet gebeuren om deze historische parels van Overijssel ook voor de toekomst te behouden."

Scholen
De deelnemende scholen zijn onder meer De Waerdenborch in Goor, het Stedelijks Lyceum Kottenpark in Enschede, het Montessori College Twente in Hengelo en het Pius X college in Rijssen. Ook neemt een aantal Gelderse en Duitse scholen deel. Het is de bedoeling dat de Nederlandse en Duitse leerlingen per groep worden gemengd, en dat per groep zowel een Nederlands als Duits project wordt bezocht.