Afbeelding
Foto:

Enschede kleurt oranje

ENSCHEDE - Enschede kleurt de komende tijd oranje. Nee, niet in verband met een wel héél vroege Koningsdag of prestaties van het Nederlands Elftal, maar om recyclen van verpakkingen te stimuleren. Afvalinzamelaar Twente Milieu is namelijk begonnen met het plaatsen van vijftig extra containers voor verpakkingsafval bij hoogbouw.

De gemeente en Twente Milieu signaleerden de afgelopen tijd een vurige wens bij bewoners van de hoogbouw in Enschede. Want tot nu toe moeten bewoners die verpakkingen apart willen recyclen deze zelf bewaren tot het inzamelmoment. Dit heeft als gevolg dat menig balkon, gang of berging al snel wat zakken verpakkingsafval heeft. Bewoners deden al vaker hun beklag over dit fenomeen, waarop besloten is om nieuwe containers bij te gaan plaatsen. De plaatsing van de extra containers is nu begonnen en duurt tot naar schatting oktober.

Recyclen
De bovengrondse containers zijn voor iedereen bruikbaar; de zakken kunnen er gewoon gratis in gedeponeerd worden. De reden om te investeren in de extra containers is de grote duurzame ambitie die in Enschede leeft. Recyclen moet immers laagdrempelig zijn om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen. En wie zijn afval eerst twee weken op het balkon moet laten fermenteren zal maar wat blij zijn met de nieuwe container voor zijn of haar deur.

Succesvolle insteek
Het gratis ophalen van verpakkingen eens per twee weken moet zorgen voor een laagdrempelige prikkel. In Enschede en andere gemeenten zijn hiermee al goede resultaten bereikt. Zo was er in Dinkelland en Tubbergen - plaatsen waar een jaar eerder gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd is - een afname van 74 procent zichtbaar in het restafval. Nu ook Enschede over is op het gedifferentieerd afvaltarief zal de hoeveelheid ingeleverd plastic en verpakkingen dus toenemen.

Bijplaatsen
De ontwikkelingen op afvalgebied in Enschede gaan niet altijd zonder aanloopproblemen. Zo signaleerde de gemeente ook dat er de afgelopen maanden problemen waren met de hoeveelheid bijgeplaatst afval op onder meer milieupleintjes. De nieuwe containers moeten ook dit deels voorkomen.