Afbeelding
Foto:

Big Brother is watching...

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft deze week nieuwe borden geplaatst bij de fietsenstalling op het stationsplein. Deze wijzen potentiƫle dieven op de aanwezigheid van camera's.

Sinds april is de 'fietsflat' naast het station voorzien van cameratoezicht. Dit moet dan fietsendieven afschrikken. Maar, zo bleek in andere gemeenten: alleen de camera's zelf hebben niet de optimale afschrikkende werking. Dit kan namelijk nog versterkt worden door een opmerkelijk simpele oplossing: borden met een groot oog erop. Het doet een beetje denken aan Orwell's 1984 met 'Big Brother'.

Borden
Maandag onthulden de gemeente en politie gezamenlijk de nieuwe borden. Om hier ruchtbaarheid aan te geven deelden fietscoaches ook zadelhoesjes uit. Enschede is al een fanatieke fietsstad, maar dit brengt ook het probleem van diefstal met zich mee. Zeker bij stations komt dit veel voor. Andere stallingen zijn ook voorzien van camera's en regelmatig worden gratis graveeracties gehouden voor de fiets. Dit alles zorgt voor een minder aantrekkelijk 'werkgebied' voor fietsendieven. De camera's voldoen ook aan de eisen van privacywetgeving. Zo worden de beelden slechts enkele dagen bewaard. De ervaring in andere steden is dat er van de toegevoegde borden een preventieve werking uitgaat. Fietsendieven werken het liefst uit het zicht. Het priemende oog geeft onbewust het gevoel dat je wordt bekeken. In Dordrecht leidde dit samen met andere maatregelen tot 70 procent minder fietsdiefstallen.