Afbeelding
Foto:

Ouderen in Enschede moeten meer bewegen

ENSCHEDE - Beweging is zeer belangrijk, juist ook voor ouderen. In beweging blijven draagt namelijk direct bij aan de totale gezondheid en het levensgenot. Maar: in de praktijk is het lastig om de ouderen weer of meer te laten bewegen. Hier willen diverse organisaties nu verandering in brengen.

Thuis- en woonzorginstelling De Posten gaat nauwer samenwerken met het ROC van Twente en Saxion Hogeschool om beweging bij ouderen te stimuleren. Hiervoor krijgen zij dan ondersteuning uit het Stimuleringsfonds van de Rabobank en het Fonds van Sluyterman van Loo. Donderdag werd het officiƫle startschot gegeven voor deze gezamenlijke ambitie.

Voordelen
Wie actief is heeft een kleinere kans op botontkalking, incontinentie en vallen. Het bewegen heeft een positieve invloed op de hersenen. Somatische en dementerende bewoners hebben hier baat bij. De teams, mantelzorgers en vrijwilligers van de Posten zetten samen met de onderwijsinstellingen ROC van Twente en Saxion Hogeschool Enschede de schouders onder het bewegen bij de Posten.

Noodzakelijk
Onderzoek in de praktijk wees uit dat het stimuleren van beweging ook echt noodzakelijk is. Ouderen in verzorgingstehuizen bewegen namelijk veel te weinig. Zo haalt driekwart van de bewoners van verzorgingstehuizen en negen van de tien inwoners van een verpleegtehuis niet de beweegnormen. De oorzaak kan liggen bij lichamelijke problemen, maar ook gewoon te weinig passend beweegaanbod of voldoende begeleiding op dit vlak.

Stimulans
De Posten en ROC van Twente werkten al samen om bewoners meer te laten bewegen. Dat krijgt nu een officieel vervolg. 'Als onderwijsinstelling leveren we graag een bijdrage aan het beweegbeleid van de Posten. Enerzijds omdat onze studenten van de opleiding Sport en bewegen met het keuzevak Senioren in beweging op een zinvolle manier in aanraking komen met de ouderenzorg.