Laatste week voor aanmelding glasvezel

ENSCHEDE / HAAKSBERGEN - De aanmeldingstermijn voor het nemen van glasvezel sluit op 10 juli. Inmiddels is dus de laatste week aangebroken. Het zal tot het laatste moment spannend blijven of de buitengebieden van Haaksbergen, Enschede, Losser en Hengelo ook echt glasvezelaansluitingen krijgen.

Het aanleggen van het supersnelle netwerk in het buitengebied is namelijk een vrij kostbare aangelegenheid. Er zijn minder huishoudens en bedrijven, waardoor de kosten per aansluiting hoog zijn. Het is echter wél rendabel wanneer minstens 50 procent van de huishoudens en bedrijven een toezegging doet om glasvezel af te nemen. Hierbij betalen zij dan een vast bedrag per maand voor een aansluiting, bovenop de eventuele diensten die ze afnemen. Deze aanpak met 'vraagbundeling' bleek onder meer in Noordoost-Twente al succesvol om mensen over te halen om glasvezel te nemen. Dit is ook echt een breed gedragen wens bij veel inwoners, bedrijven én de gemeenten zelf. Glasvezel is namelijk ook direct belangrijk voor bijvoorbeeld de vestiging van bedrijven. Het is ook een factor waar toekomstige bewoners en bezoekers actief op selecteren.

Spannend
Afgelopen week stond het percentage aanmeldingen op zo'n 16 procent, van in totaal ruim 4.400 adressen. Maar hoewel dit dus laat op gang kwam, is er nog weinig reden tot zorg. Ook in andere gemeenten met vraagbundeling schreven veel bewoners zich toch pas laat in. Ook deze week zijn nog informatiebijeenkomsten gehouden in onder meer Glane om mensen over te halen.