Afbeelding
Foto:

Enschede moet keuzes maken voor zorg en ondersteuning

ENSCHEDE - De gemeente Enschede moet voor de komende jaren duidelijke keuzes maken op het gebied van de uitgaven voor zorg en ondersteuning. Enschede is altijd al een gemeente met financiƫle uitdagingen geweest op dit vlak, maar gelukkig heeft de gemeente al wel een duidelijk plan klaar.

De afgelopen maanden werd Enschede geconfronteerd met een miljoenentekort in het sociaal domein; de overkoepelende naam voor veel taken op het gebied van werk, inkomen en zorg. De gemeente moet steeds meer doen met minder middelen, wat harde keuzes noodzakelijk maakt. Wethouder Eelco Eerenberg benadrukt dat dit echter zeker geen harde sanering zou moeten zijn; juist nu is het belangrijk om weloverwogen te investeren in een sociaal en economisch duurzame toekomst.

Uitdagingen
Veel zaken zitten al positief in de lift, zoals de groeiende werkgelegenheid in de stad. Daarentegen moest de gemeente de afgelopen jaren al fors bezuinigen doordat ze minder geld kregen van het Rijk. en met name werk, inkomen en zorg trekken een zware wissel op gemeentelijke begrotingen. Het blijkt lastig om in zo'n korte tijd de kosten terug te dringen. "Daarnaast hebben we te maken met de zwakke sociaal economische positie van de stad. We hebben relatief veel mensen in de bijstand.", aldus Eerenberg.

Klappen opvangen
De gemeente probeert de klappen zoveel mogelijk op te vangen, maar bezuinigen voor 2018 is onvermijdelijk. De gemeente trekt zelf de broekriem wat strakker aan en bezuinigt op diverse taken. Daarnaast wordt er gelobbyed in Den Haag voor extra geld. Op korte termijn zal er onder meer minder geld beschikbaar zijn voor wijkbudgetten. Daarnaast wordt meer ingezet op algemene voorzieningen in plaats van individuele voorzieningen en inwoners moeten nog meer zelfredzaamheid tonen. Verder wordt ook bezuinigen op cultuur niet uitgesloten evenals het genereren van extra inkomsten. Zo overweegt de gemeente om de tijden voor betaald parkeren op te rekken, een maatregel die ongetwijfeld niet populair zal zijn. De gemeenteraad zal zich nu buigen over deze maatregelen als onderdeel van de zomernota.