Afbeelding
Foto:

Demonstratie loopt af met sisser

ENSCHEDE - De veelbesproken demonstratie van rechtse groeperingen in Enschede afgelopen zondag is afgelopen met een sisser. Dankzij de grote inzet van politie en een duidelijk ontmoedigingsbeleid bleef het rustig in de Enschedese binnenstad.

Aanvankelijk wilden rechtse groeperingen zondag demonstreren in de binnenstad, over massa-immigratie naar Europa. De gemeente trok uiteindelijk de vergunning in na dreigingen met geweld via sociale media. Zo verschenen er in de dagen voorafgaand aan de demonstratie posters in de Enschedese binnenstad met termen als 'Nazi's beuken', compleet met strop. Tegenbewegingen 'No Nazi's in Enschede', 'Enschede tegen Racisme' en Antifa kondigden al aan de confrontatie op te willen zoeken. De gemeente zag zich daarom genoodzaakt om de demonstraties preventief te verbieden. Pegida wil nu op 6 augustus een volgende demonstratie houden in Enschede.

Rustig
En zo geschiedde dus afgelopen zondag. Er werden veel maatregelen genomen om de rust te bewaren. Naast controles in de treinen vanuit Duitsland en het westen was er in de binnenstad ook veel politie te vinden, waaronder agenten die passagiers controleerden op het station en agenten in burger. Uiteindelijk was er - afgezien van de grote politie-inzet - niets merkbaar in de binnenstad. De gemeente spreekt dan ook van een goed verloop. Enkele demonstranten weken uit naar onder meer Hengelo om daar kort met een spandoek te poseren.

Aanhoudingen
Uiteindelijk zijn een tiental aanhoudingen verricht, met name van mensen die het demonstratie- en samenscholingsverbod negeerden. Zo werd ook de voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, 'preventief aangehouden'. Hij was met zijn vrouw naar Enschede afgereisd. De politie zag dit als reden genoeg dat hij als aanvrager van de demonstratievergunning dus het verbod zou negeren, met een aanhouding als gevolg. Wagensveld is inmiddels goed bekend met de Enschedese politie, afgelopen jaar werd hij aangehouden bij een demonstratie tegen vluchtelingenopvang in Glanerbrug.