Afbeelding
Foto:

Moeders laatste feestje

We huilen niet, maar we zijn wel verdrietig. Ma heeft een mooi leven gehad, het is goed zo. Ze wil geen droevig afscheid; het moet een mooi feestje worden, met wijn en bitterballen'. Dit zijn de eerste woorden van de kinderen, als ik hen heb gecondoleerd met hun verlies. Moeder was ziek en wist dat ze niet lang meer te leven had. Samen met haar kinderen had ze al haar wensen vastgelegd en besproken. Een feestje moet het zijn, net als haar leven was.

Bespreking
Tijdens de bespreking hebben we het over de locatie en de toespraken. Eén van de kinderen zal tijdens de uitvaart spreken, dat heeft ze haar moeder beloofd. Daarna is er een koffietafel, zo besluit de familie. Als ik vraag hoeveel bitterballen ik moet bestellen kijkt de familie mij verbaasd aan. 'Bitterballen? Ma wilde dat heel graag, maar dat is toch helemaal niet mogelijk?' Ik antwoord dat tegenwoordig bijna alles kan en niets (te) gek is. Als haar moeder bitterballen wil, dan zorgen we daarvoor.

Koffie
Na de dienst lopen de aanwezigen naar de koffiekamer. In plaats van cake zijn er bitterballen en de koffie is verruild voor bier, wijn en fris. 'Precies zoals je het gewild had, ma', hoor ik één van de kinderen zeggen, terwijl ze met een glas wijn en een bitterbal in haar hand nog even bij haar moeder zit om afscheid te nemen. Even later sluiten we met zijn allen de kist. Ik vraag de belangstellenden om alvast naar buiten te gaan, zodat we moeder uitgeleide kunnen doen. Wanneer iedereen buiten staat, dragen de kinderen de kist naar de rouwauto. Altijd een indrukwekkend moment, ook voor ons. ?

Vuurwerk
Als we op het punt staan te vertrekken, komt de zoon naar me toe gerend. In zijn handen een grote tas. 'Jij zei dat niets te gek is', zegt hij. 'We moeten doen wat ma gewild heeft'. Hij opent de tas en ik kijk erin. Dan vraag ik de chauffeur van de rouwauto nog heel even te wachten. De zoon treft wat voorbereidingen en geeft ons een seintje als we kunnen vertrekken. Het begint te schemeren en de auto rijdt langzaam weg. De familie kijkt haar na. Ineens spat boven onze hoofden het siervuurwerk uiteen dat haar zoon voor haar heeft geregeld. Zoals moeder het had gewild.

Bundel
Verschillende columns van Marlon Noordhuis en collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen.
Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.