Afbeelding
Foto:

Enschede denkt massaal mee over vuurwerk

ENSCHEDE - De afgelopen jaren is er groeiende aandacht voor het thema vuurwerkoverlast. Hoewel deze relatief jonge traditie inmiddels niet meer weg lijkt te denken, is er toch ook groeiende roep om dit aan banden te leggen. Met name de uitwassen lijken jaar op jaar erger te worden. Afgelopen zaterdag organiseerde de gemeente een praatbijeenkomst waar dit thema centraal staat.

Onder de noemer G1000 kregen Enschedeërs een uitnodiging om zaterdag aan te schuiven in de Twentehallen. Ongeveer 350 inwoners kwamen ook daadwerkelijk; een nette opkomst in vergelijking met menig gemeentelijk discussieavondje. Dit is ook gelijk een teken dat vuurwerkoverlast leeft als thema bij de Enschedese bevolking

Regels
Enkele jaren geleden werden de regels aan aangescherpt. Zo is het officieel toegestaan om vuurwerk af te steken tussen 31 december 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts op 1 januari. Niet geheel verrassend is dit iets wat meer als 'suggestie' dan als 'wet' wordt ervaren door menig vuurwerkliefhebber. Dit zorgt er voor dat de gemeente in praktische zin moeite heeft met het handhaven, maar ook dat de overlast aanzienlijk is.

Oplossingen
Landelijk gaat de roep om een algeheel vuurwerkverbod steeds vaker op. Dit zou dan gebeuren in combinatie met een gemeentelijke vuurwerkshow of ander groter, georganiseerd vuurwerk. Maar wie denkt dat Enschedeërs óók voor een hard verbod zijn gezien onze collectieve geschiedenis met de gevaren van vuurwerk... nou nee. Veel bezoekers bleken toch wat pragmatischer.

Suggesties
Bij de bijeenkomst werden inwoners aan een tafeltje gezet met andere inwoners al dan niet een ambtenaar die een en ander optekende. In wisselende samenstellingen werd gepraat, om zo veel meningen boven tafel te krijgen. De suggesties waar mensen mee kwamen waren opmerkelijk positief. Zo heeft het afsteken van een groot gemeentelijk vuurwerk zeker draagvlak onder de inwoners. Daarnaast zien zij meer in een positieve voorlichtingscampagne, die goed gedrag moet stimuleren. Hierbij ligt dan de nadruk op veilig samen de jaarwisseling door komen zonder hufterig gedrag.