50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

Losser kan weer investeren

LOSSER - De gemeente Losser heeft weer wat financiële ademruimte om te kunnen investeren de komende jaren. Dit zijn de mooie uitkomsten van de Kadernota 2018-2012 die nu vastgesteld kan worden.

De gemeente Losser heeft in de afgelopen jaren een solide financieel beleid gevoerd en gaat daar in de toekomst ook mee door. Eenvoudig was dit zeker niet tijdens de economische crisis; er werd fors gesneden een groot aantal uitgaven. Hierdoor kwam de nadruk al meer te liggen op zelfredzaamheid en initiatief vanuit de samenleving in plaats van dat de gemeente traditioneel geldschieter en aanjager was in projecten.

Ademruimte
De periode van fikse bezuinigen is voorbij volgens de gemeente. Losser zit in een gezonde financiële situatie die nu ruimte biedt voor investeringen en het ontwikkelen van nieuw beleid.

Investeren
Het college van B&W stelt voor om 4,8 miljoen euro te investeren. 3,2 miljoen wordt gestoken in onder andere de openbare ruimtes van de dorpen De Lutte en Losser. De gemeente gebruikt hiervoor de term kwaliteitsimpuls; de openbare ruimte moet onder meer beter onderhoud en weer een fris uiterlijk krijgen. Dit zijn investeringen die bijdragen aan leefbaarheid én toeristische aantrekkelijkheid.

Vervanging en meer
Daarnaast wordt 1,6 miljoen euro geïnvesteerd in de noodzakelijke vervanging van rijdend materieel en software voor onder meer Burgerzaken. Nog eens 1,05 miljoen euro wil het college in 2018 inzetten om knelpunten, tegenvallers en vervangingsinvesteringen die 'onuitstelbaar en onoverkomelijk' zijn te honoreren. Tot slot trekt het college in 2018 nog 645.000 euro uit voor nieuw beleid. Als dekking voor de uitgaven haalt het college 1,1 miljoen euro uit de algemene risicoreserve.

Knelpunten
In de Kadernota stelt het college voor om de knelpunten, tegenvallers en de vervangingsinvesteringen die 'onuitstelbaar en onoverkomelijk' zijn (O&O) te honoreren. Dit gaat in het begrotingsjaar 2018 om een bedrag van in totaal 1,05 miljoen. Dat geld gaat onder meer naar de indexering van de structurele welzijnssubsidies.