Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Passend werk voor jongeren met arbeidsbeperking

LOSSER - Jongeren met een arbeidsbeperking in Losser moeten de kans krijgen om toch zoveel mogelijk passend werk te kunnen vinden. Om dit te stimuleren werkt de gemeente Losser nauw samen met het onderwijs en het bedrijfsleven.

Afgelopen maandag ging de 18-jarige Alicia uit Losser aan de slag bij de plaatselijke Albert Heijn aan de Langenkamp, na het afleggen van haar examen detailhandel. Alicia is afkomstig van het praktijkonderwijs van het Twents Carmel College in Oldenzaal. Dankzij een financiële bijdrage kon de Albert Heijn haar in dienst nemen.

Steun
De gemeente Losser is er trots op dat er weer een succesvolle match is gevonden tussen een jongere met een beperking en een lokale ondernemer. Want, dit moet in de toekomst nog véél vaker gaan gebeuren om deze groep aan het werk te helpen. Ingegeven door de nieuwe Participatiewet moeten ook gemeenten zich meer inspannen om deze van oudsher moeilijker bemiddelbare groepen aan het werk te helpen.

Samenwerking
Deze vorm van samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven levert al vele leuke matches op. Zo worden in Losser jaarlijks enkele tientallen jongeren aan werk geholpen die vanuit het praktijkonderwijs komen.

Omdraaien
Vaak is het een kwestie van het koppelen van een duidelijke vraag vanuit een bedrijf aan een jongere die bezig is of gaat met een opleiding. Zo worden zij specifiek opgeleid voor een taak met een zeer hoge baankans. Effectief draaien ze zo dus de arbeidsmarkt om: je laat je opleiden tot iets waar vraag naar is, in plaats van te kiezen voor een opleiding met een matige baankans.