Afbeelding
Foto:

Einde in zicht voor
Tourist Info Shop

ENSCHEDE - De laatste weken zijn begonnen voor de Tourist Info Enschede Shop. De winkel met Twentse en Enschedese souvenirs aan het stationsplein in Enschede sluit op 1 juli definitief haar deuren.

Voor het zover is wordt nog wel een uitverkoop gehouden tot aan de sluitingsdatum. De winkel biedt een breed assortiment van spullen aan met een link naar Twente. Uiteenlopend van fan-artikelen van FC Twente en Grolsch tot de Universiteit Twente. Ook kunnen bezoekers hier nog VVV-, diner-, theater en concertbonnen kopen - echter wel zonder korting.

Weinig bezoekers
Enschede Promotie opende de winkel in 2012 met toen nog hoge verwachtingen. Er waren duidelijke links tussen de producten en Enschede en Twente, maar toch werd er niet veel verkocht. De shop trok in 2012 nog zo'n 37.000 bezoekers. In 2015 nog maar 25.000. Hierdoor nam ook het verlies op de winkel toe. Nu Enschede Promotie ook nog eens minder subsidie krijgt van de gemeente Enschede moet de shop ook gesloten worden om de kosten te drukken.

Nieuwe inzichten
Het hebben van een fysieke locatie is ook simpelweg minder relevant dan het ooit was. Bezoekers die naar Enschede komen informeren zich al vooraf via internet. En nu vrijwel iedereen beschikt over een smartphone is informatie ook spontaan op straat op te zoeken. Ook veel VVV's elders in het land kampen met deze uitdaging.

Promotie blijft
Uiteraard zullen de promotionele activiteiten op zich blijven bestaan, maar wel in andere vormen. Zo liet Enschede Promotie in januari aan de gemeenteraad weten in te willen zetten op onder meer de info-bakfiets, folderrekken in de stad, mogelijke samenwerking met meer media-partners en ook eventueel een klein loket aan het stationsplein of elders in de stad.

Verschuiving
Er is de afgelopen jaren ook een duidelijke verschuiving zichtbaar van het type bezoeker dat Enschede trekt. Waar we bij toerist nog vaak denken aan mensen die bijvoorbeeld voor de musea, architectuur of culturele activiteiten komen, ligt nu de nadruk meer op funshoppers en het vasthouden van bezoekers voor evenementen door hen te verleiden om de nacht door te brengen in Enschede.